Fördömer Azerbajdzjans attacker mot civilbefolkningen

Vi fördömer Azerbajdzjans attacker mot civilbefolkningen i Stepanakert, Artsakh (Nagorno-Karabach). Skriver Wesam Toma Ordförande för Kaldeiska Babylon föreningen i Eskilstuna med flera.

Vi fördömer Azerbajdzjans attacker mot civilbefolkningen i Stepanakert, Artsakh (Nagorno-Karabach). Skriver Wesam Toma Ordförande för Kaldeiska Babylon föreningen i Eskilstuna med flera.

Foto: David Ghahramanyan

Insändare2020-10-19 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi kan be tillsammans för freden i Armenien, men vi kan inte viska längre om det som händer. Det som händer i Nagorno-Kabarach nu påminner många armenier, assyrier kaldéer syrianer samt andra kristna folkgrupper om folkmordet 1915. 

Vi fördömer Azerbajdzjans attacker mot civilbefolkningen i Stepanakert, Artsakh (Nagorno-Karabach). Azerbajdzjans attacker får både politiskt och militärt stöd av Turkiet. Vi ser allvarligt på Turkiets president Recep Tayyip Erdogans roll, taktik och strategi som sprider oro och sätter människors liv på spel.

Vi förväntar oss av en Nato medlem att säkra och försvara fred runt hela världen och inte transportera syriska stridande jihadistgrupper.  Frankrikes president Macron bekräftar att syriska jihadister har transporterat via Turkiet till Azerbajdzjans för att sätts in i striderna mot Armenierna. 

Sveriges utrikespolitik bör uppmana de stridande sidorna till lugn och att man arbetar för att FN och Nato går in i Nagorno-Karabach med fredsbevarande styrkor. Civilbefolkningens rätt att bestämma sina politiska öden måste skyddas. Antalet konflikter runt om i hela världen ökar och det kräver mer internationellt samarbete mellan länderna för att hitta permanenta lösningar och bevara freden.

Sverige måste stå upp för folkets rätt att bestämma sina politiska öden. Denna rätt ska förverkligas utan våld och spridning av spänningar i regionen.