Inskränkning av medborgarnas valfrihet


Den kommunala äldreomsorgen har nu mycket högre timkostnad än den privata, skriver Gunnar Degerman, med anledning av att LOV föreslås "kastas i papperskorgen".

Den kommunala äldreomsorgen har nu mycket högre timkostnad än den privata, skriver Gunnar Degerman, med anledning av att LOV föreslås "kastas i papperskorgen".

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2021-12-05 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad LOV är framgår av namnet och lagen instiftades som alternativ till LOU för upphandling av tjänster inom vård och omsorg. Syftet är att låta brukarna få välja utförare samt att låta konkurrensen ordna så att i längden den bästa vinner. På basen av en motvilligt beställd utredning bestämde sig kommunfullmäktige 2010 för att framöver gå in för LOV vid upphandling av äldreomsorg. 

Tyvärr var åldringarna ointresserade. Vi har nu “bara” 30 % privata tjänster och 70 % kommunens egna. Dessutom hade de egna verksamheterna svårt att gå runt ekonomiskt och måste få stora tillskott från ägaren–kommunen. Den kommunala äldreomsorgen har nu mycket högre timkostnad än den privata. 

Men nu har kommunen kommit på en lösning. Man tar fram en undermålig utredning som säger att 1) LOV ska kastas i papperskorgen och 2) antalet geografiska distrikt ska begränsas till två, av vilka ett ska upphandlas enligt LOU. Nackdelen är förstås att medborgarnas valfrihet försvinner, men det är ju bara att mörka saken tillräckligt länge och sedan skylla på att folket hörde av sig för sent. 

Men till slut blir det magstarkt att läsa Mikael Lagergren (M) dels mena att kritiken från oppositionen är i senaste laget och dels ha synpunkter på att den politiker som engagerat sig inte ingår i rätt nämnd. 

Demokrati är i Regeringsformens 2 § bl.a. “Den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet.” Bra att veta.