Inte ostraffat att beskylla Eskilstunabor vara lyckliga

"Ibland blir det extra gemytligt, som till exempel när fyra härliga snöänglar bjuder till", skriver Roger Stark.

"Ibland blir det extra gemytligt, som till exempel när fyra härliga snöänglar bjuder till", skriver Roger Stark.

Foto: Roger Stark

Insändare2024-02-21 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En del Eskilstunabor är i grunden chockade, ovetande hur lyckliga vi egentligen anses vara. 

En internationell organisation har kartlagt världens lyckligaste städer och kommit fram till att Eskilstuna är i toppskiktet. Sådana beskyllningar sker inte ostraffat.

Vi vet att vi bor i gnällbältet och att vi är så lagom lyckliga …

Fast jag funderar lite försiktigt; lite glada kan vi väl få vara? 

I grunderna för denna internationella värdering framhålls bland annat att vår stad är den allra grönaste kommunen i Sverige, vi har öppenhet, vidare är återbruksgallerian Retuna ett föredöme i världen för återanvändning av allt från köksporslin till tv-apparater, kläder och cyklar. Retuna uppmärksammas på många sätt. Jag träffade en gång en hel delegation från Frankrike som var på studiebesök. En liten pluspoäng där.

Andra poäng har vi inhystat för bra mobilitet, ett transparent och inkluderande politiskt styre, ett berömvärt utbildningssystem och goda pendlingsmöjligheter.

Nu återkommer jag till Eskilstunas många, fina lättillgängliga grönområden. 

Under hela året utnyttjas dessa grönområden av bland annat oss i en speciell grupp pensionärer inom SPF Seniorerna Eskilstuna. Vi promenerar på olika platser dit vi, när det behövs, samåker i bilar. Under 2023 blev det 33 gemensamma promenader.

Vi vandrande pensionärer kallar oss Frilufsarna. I samband med promenaderna har vi alltid matsäck i våra ryggsäckar och vi tar vår fika i vilket väder som helst. Ibland sittande på sten eller stubbe om det inte finns riktiga sittplatser.

Såklart att de flesta moderna Frilufsar även tar fram sina mobiler för att se hur långt vi har gått eftersom pensionärer ofta är som alla andra. Därför finns det statistik på promenadsträckor. 

Fast hur många trevliga samtal vi samlar på oss går inte att räkna, men vi vet att samhörigheten och pratstunderna finns och att vi mår bra under promenaderna och även efteråt.

Ibland blir det extra gemytligt, som till exempel när fyra härliga snöänglar bjuder till. De bredde ut sina vingar vid den vidunderligt fina rastplatsen i Skjulsta.

Slutligen, jag skäms inte för att Eskilstuna utsetts till en av världens lyckligaste städer. Lite glad tillåter jag mig vara. Risken är värd att ta.