Israel fördriver palestinierna från Gaza

Rafah i södra Gaza.

Rafah i södra Gaza.

Foto: Fatima Shbair

Insändare2024-05-01 06:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu är det nära. Efter sex månader med massiva bombningar av bostadshus, sjukhus, elverk och annan infrastruktur. Sex månader med daglig terror och urskiljningslöst mördande. Mer än 30 000 döda, varav nära hälften barn! 

Omkring 1,5 miljoner överlevande palestinska flyktingar har samlats i Rafah. Nu är Israel redo för den slutliga offensiven och den slutliga lösningen, att fördriva palestinierna från Gaza. Något som man officiellt uttalade redan i början av oktober.

Detta är ännu ett steg i en medveten och tydlig Israelisk politik och strategi. Redan 1948 satte man sin Plan Dalet i verket. Målet var sionistisk ockupation av hela Palestina och fördrivning av palestinierna. En avgörande operation var massakern i byn Deir Yassin, där 254 män, kvinnor och barn mördades.

Och nu hotar ett nytt skoningslöst angrepp det palestinska folket i Gaza. Medan världen tittar på! Hur är det möjligt?

Ja, Israel har varit tydligt med sina avsikter och att dess militär står för bombandet och dödandet ser vi ju. Men premiärminister Netanyahu vet var han har sitt stöd.

"Tack vänner, tack USA!", skrev han efter att USA:s representanthus godkänt ett stödpaket till Israel på över 17 miljarder dollar. Så får Israel klartecken att gå in i Rafah och slutföra sitt vedervärdiga uppdrag.

Dagligen skickar USA krigsmaterial till Israel och ser därmed till att kriget kan fortsätta. USA ger ett stöd till Israel på 90 miljarder dollar årligen. Så, då blir det möjligt.

Dock tyckte Joe Biden för ett par månader sen att Israel kanske kunde ta det lite lugnare, efter att omkring 30 000 palestinier hade dödats. Citat: "Vi vill inte ha 30 000 döda till". Alltså, 30 000 döda kunde han acceptera, men sen får Israel kriga lite mer hänsynsfullt...

Därefter lägger USA in sitt veto mot en tvåstatslösning. Som ju FN beslutade om redan 1947. Kan storpolitik bli mer cynisk?

Israel, ett så kallat demokratiskt land, kan systematiskt ockupera, fördriva och mörda ett annat folk, utan att omvärlden reagerar och agerar. Hur länge?