Israel rensar ut i Gaza

Palestinier i kö för ett mål mat i Rafah i södra Gaza.

Palestinier i kö för ett mål mat i Rafah i södra Gaza.

Foto: Fatima Shbair (TT)

Insändare2024-02-19 18:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Israel är nu nära sitt slutmål, att tömma Gaza och fördriva palestinierna. Omkring 1,5 miljoner människor, civila, kvinnor och barn beräknas nu finnas i Rafah nära den egyptiska gränsen. Dit har de flytt efter Israels systematiska bombningar av bostäder, sjukhus, skolor och infrastruktur. Dit har man flytt efter att Israel har "försvarat" sig i fyra månader. Och nu väntar en markinvasion i Rafah. Det slutliga steget för att fördriva palestinierna ur Gaza. De som inte dödats riskerar att svälta ihjäl, eftersom Israel behärskar alla möjligheter till hjälpsändningar.

Efter Hamas vedervärdiga attack den 7 oktober lovade olika Israeliska regeringsföreträdare att "de ska utplånas". Och man har gått grundligt tillväga, allt enligt plan. Omvärlden har tittat på och mest menat att Israel har all rätt att försvara sig. Och lite lamt vädjat att kanske inte ta i för mycket... 

Sveriges regering agerade på Israels brutalitet genom att dra in vårt bidrag till FN:s hjälporgan (UNWRA), så att offren för Israels terrorbombningar inte ska få hjälp av oss i alla fall. Det är en skam för Sverige! 

Resultatet av Israels rensning av det palestinska folket i Gaza är omkring 30 000 döda (varav 12 000 barn) och 2 miljoner människor på flykt. Hittills, man är inte färdig än! 

Vad blir nästa steg efter Rafah? Är det att också tömma den ockuperade Västbanken på palestinier? De illegala bosättningarna där ökar och bosättarna blir all mer aggressiva, stödda av sin regering. Israel har varit mycket tydliga. Man kommer aldrig att acceptera en tvåstatslösning. 

Den här folkfördrivningen av palestinierna kan Israel genomföra i den trygga förvissningen att ha västvärldens stöd. Vilket annat land i världen skulle kunna utöva ett sådant brutalt och systematiskt våld mot ett helt folk utan skriande protester från omvärlden?