Bestört och besviken – det här känns inte alls bra

"Nu känner jag att min lojalitet gentemot tidningen har fått sig en rejäl törn", skriver Ansis Grinbergs i Kungsör. Tidningens chefredaktör svarar.

"Nu känner jag att min lojalitet gentemot tidningen har fått sig en rejäl törn", skriver Ansis Grinbergs i Kungsör. Tidningens chefredaktör svarar.

Foto: Martina Holmberg (TT)/Lukas Abrahamsson (montage)

Insändare2024-04-07 06:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Reaktion på beskedet att omkring 1 600 hushåll under våren blir av med sin papperstidning.

Tack för den fina påskpresenten Ulrika Sjöblom, tillika chefredaktör och ansvarig utgivare för Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning. På självaste skärtorsdagen, dessutom.

Det var med bestörtning och djup besvikelse som jag i dag mottog detta mejl från dig, nu ska jag och min fru alltså inte längre kunna få tidningen i pappersformat efter den 30 april, eftersom vi är bosatta i Kungsör. Redan för ett par år sedan försämrades utdelningen till varannandagsutdelning. Hädanefter är min fru och jag hänvisade till enbart den digitala tidningen. Det här känns inte alls bra.

Tänk, att Eskilstuna-Kuriren en gång i tiden hade en lokalredaktion i Kungsör. Nu ska man inte ens få tidningen utdelad i brevlådan!

Vi är båda gamla Eskilstunabor och har alltid varit tidningen trogna som prenumeranter. Jag själv har dessutom varit anställd på tidningen, först på korrekturet (som bortrationaliserades) och därefter i tryckeriet i Lagersberg, under ett antal år. Nu känner jag att min lojalitet gentemot tidningen har fått sig en rejäl törn.

Att läsa tidningen endast digitalt är inte optimalt. Tänk på alla äldre som inte har tillgång till digitala läsverktyg. De är helt beroende av att läsa en riktig tidning tryckt på papper. Att hänvisa vissa läsargrupper till enbart digital läsning är i högsta grad en form av diskriminering. Vad blir nästa inskränkning?

Ansis Grinbergs


SVAR DIREKT:
Jag tycker också att det är tråkigt att vi tvingas göra den här förändringen, och förstår att det är många som blir besvikna. Men vi är också ett företag och måste se över våra kostnader och utgifter. Kostnaden för distributionen av papperstidningen har rusat de senaste åren och i de områden som vi nu inte kommer att dela ut tidningen längre kostar varje nummer långt mer pengar för oss att dela ut än vad vi får in för respektive nummer. Det är inte en hållbar ekonomisk affär och om vi inte agerar på det kommer vi helt krasst inte att finnas kvar alls i framtiden. 

Vi gör det här för att vi ska ha möjligheten att finnas kvar med en redaktion i både Eskilstuna och Strängnäs och kommer inte att dra ner på bevakningen i våra spridningsområden. 

Jag hoppas att de läsare som inte kommer att få papperstidningen hem i brevlådan framöver ger e-tidningen en chans. Den ser ut precis som papperstidningen och du kan bläddra som vanligt, bara i digitalt format. Jag har full förståelse för att många äldre inte har samma digitala förutsättningar som de yngre, och vi kommer att stötta och hjälpa dem att komma igång så mycket vi bara kan.

Ulrika Sjöblom
Chefredaktör och ansvarig utgivare
Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning

undefined
Ulrika Sjöblom, chefredaktör och ansvarig utgivare för Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning.