Jag vĂ€ljer Maria Chergui – i egenskap av socialdemokrat

Skribenten "Socialdemokrat" vÀljer Maria Chergui (V) hellre Àn den lokala socialdemokratin och hoppas att partiet "ÄtervÀnder".

Skribenten "Socialdemokrat" vÀljer Maria Chergui (V) hellre Àn den lokala socialdemokratin och hoppas att partiet "ÄtervÀnder".

Foto: Anders Nilsson

InsÀndare2023-11-23 18:56
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Svar pÄ insÀndaren "(V)em vill leva i Maria Cherguis verklighet", publicerad tidigare i november.

Vem vill leva i Maria Cherguis verklighet? FrĂ„gan stĂ€lls av den upprörde lĂ€raren och socialdemokraten Johan LidĂ©n. För att frĂ„gan inte skall förbli obesvarad anmĂ€ler jag mig hos Maria. Jag gör det i egenskap av hĂ€ngiven socialdemokrat och för att jag kan ha fördragsamhet med den som möjligen Ă€r oansvarigt generös mot förskolan. Tidiga investeringar i barn Ă€r ofta billigare Ă€n den idag moderna repressiva tĂ€vlan som partier pĂ„ högerkanten och ”lokal socialdemokrati” Ă€gnar sig Ă„t. 

Jag Ă€r innerligt trött pĂ„ den retorik som lokal socialdemokrati i Eskilstuna producerar. ”Det som sossarna i Eskilstuna tycker, det tycker alla andra inom tre eller fyra Ă„r” hĂ€vdar exempelvis Jimmy Jansson i en intervju i Dagens ETC. Intervjun handlar om att riva stadsdelar, skaffa specialstyrkor inom polisen som ”vĂ€nder upp och ner pĂ„â€ stadsdelar för att utvisa familjer till ”köpta platser” i andra lĂ€nder och naturligtvis dras paralleller till högerextrema rörelser.

NĂ€r Jimmie Åkesson besöker Eskilstuna uttrycker han ocksĂ„ beundran för Eskilstunas kommunala ledning. Jag kĂ€nner inte igen mig efter 50 Ă„r som röstande socialdemokrat. 

”Socialdemokratin” i stan nöjer sig helt enkelt inte med att surfa pĂ„ den högernationalistiska vĂ„g som drar genom landet, man lockas av det populistiska tankegodset och vill till och med se sig med ledartröja och sĂ„ kanske det Ă€r. Det Ă€r hur som helst en mycket mĂ€rklig socialdemokrati som försöker positionera sig till höger i populistiska frĂ„gor och pĂ„ sĂ„ sĂ€tt göra SD och M arbetslösa.

DĂ€rför Johan sĂ„ vĂ€ljer jag Maria och citerar vĂ€n ur bokhyllan: ”Jag Ă€r socialdemokratin, ibland lĂ€mnar partiet mig och ibland Ă„tervĂ€nder det”.

SÄ jag vÀntar och hoppas.