Jag vill välja vilken församling jag ska tillhöra!

Åke Norell i Mariefred är kritisk till att man inte kan välja vilken församling man ska tillhöra.

Åke Norell i Mariefred är kritisk till att man inte kan välja vilken församling man ska tillhöra.

Foto: Christine Olsson/TT

Insändare2021-04-24 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om ett halvår är det kyrkoval! Det påminns vi om i annonser och på nätet. Vi uppmanas att engagera oss. Gör inte det – åtminstone inte i Mariefred!

Inför kyrkovalet 2017 lät jag införa en insändare i lokalpressen med rubriken ”Kyrkan upplåter mark för lyxbostäder?”.  Den var föranledd av att kyrkorådet i Mariefred utredde en eventuell försäljning av mark intill kyrkogården. I denna känsliga miljö planerades för en jättelik Bovieran-anläggning. Jag upprördes. Innehållet i min insändare var oantastligt. 

Fem ledande kyrkopolitiker – varav fyra fortfarande är aktiva – gick i svaromål. De skrev i församlingens namn och inte som representanter för sina respektive nomineringsgrupper.  De inledde med några nedsättande ord om min person och avslutade med att beklaga om någon tyckte som jag. Av förtroendevalda som påstår sig representera församlingen förväntar vi oss att bli bemötta med respekt oavsett våra åsikter – inte med invektiv och nedsättande omdömen. Deras inlägg innehöll dessutom sakfel och rena lögner. 

Jag har sedan dess undvikit Mariefreds kyrka. Jag går gärna i kyrkan – men det finns andra.

I dagens Sverige kan jag välja vilken vårdcentral jag vill tillhöra, föräldrar kan välja var barnen ska gå i skola, jag kan välja äldreboende. Men jag kan inte välja vilken församling inom Svenska kyrkan som jag ska tillhöra. Jag kanske vill stödja min uppväxtförsamling eller känner mig mer hemma i en annan församling.  

Trots att Svenska kyrkan är skild från staten sedan två decennier och numera är en del av den ”ideella sektorn” förmenas jag alltså rätten att själv välja församlingstillhörighet. Jag vill inte tillhöra Mariefreds församling. Måste jag flytta?