K-fasts valda väg är oförsvarlig

Det finns goda skäl att hålla hyresnivåerna i Eskilstuna låga, skriver representanter för Hyresgästföreningen i Eskilstuna. Bilden: Fastighet i kvarteret Vildsvinet.

Det finns goda skäl att hålla hyresnivåerna i Eskilstuna låga, skriver representanter för Hyresgästföreningen i Eskilstuna. Bilden: Fastighet i kvarteret Vildsvinet.

Foto: Joakim Serrander

Insändare2022-02-24 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Bertil Anderssons svar den 14 februari till hyresgäster som tillsammans med Hyresgästföreningen skrev om Kfasts omotiverade hyreshöjningar undviker Andersson skickligt att svara på den väsentliga frågan: Varför vill han höja hyran för vanligt folk? 

Andersson förklarar hur förhandlingen har gått till men inte varför K-fast valt den vägen. Han är noga med att påpeka att hyreshöjningarna är förhandlade med Hyresgästföreningen och ja det är sant. Men är det ett försvar? Det är K-fast som vill bruksvärdera och det är K-fast som vill höja hyrorna, inte hyresgästerna. Hyresgästföreningen föreslog en annan lösning som vi kallar systematisk hyressättning men det var K-fast inte intresserade av att diskutera. Det är en modell som bygger på ett poängsystem där varje lägenhet får poäng som grundar sig på lägenhetens standard och som avgör hyrans storlek. Det är ett rättvist sätt att sätta hyran och har två fördelar framför den bruksvärdering K-fast vill göra. Transparensen och förståelsen hos hyresgästerna blir ännu större och dessutom blir hyreshöjningarna mycket lägre. 

Andersson menar att hyresnivåerna i Eskilstuna är lägre än rikssnittet. Visserligen, men K-fasts nivåer är högre än rikssnittet. Dessutom vet vi att K-fasts ekonomi är mycket god och bolaget gör miljonvinster. Hyresgästerna i Eskilstuna har dock inte god ekonomi. Arbetslösheten är hög och medelinkomsterna är låga. Det finns därför goda skäl att hålla hyresnivåerna i Eskilstuna låga. Därför är det också bedrövligt att Bertil Andersson fortfarande inte svarat på frågan: Varför vill han höja hyran för vanligt folk?