KD: Bättre vård och stöd vid psykisk ohälsa

Köerna till såväl barn- och ungdomspsykiatrin som vuxenpsykiatrin är oacceptabelt långa, skriver Susanne Henning Aihonen och Göran Bernhardsson (KD).

Köerna till såväl barn- och ungdomspsykiatrin som vuxenpsykiatrin är oacceptabelt långa, skriver Susanne Henning Aihonen och Göran Bernhardsson (KD).

Foto: Isabell Höjman/TT

Insändare2022-09-07 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Är vården rätt anpassad för att stötta, hjälpa, läka och ta omhand en människa i kris?

Svaret på den frågan är nej! Det är den inte! De finns inte där på helgen, förutom på överbelagda större akutmottagningar. Den finns inte där ute på landsbygden, den hämtar inte den som inte längre vill leva, den anpassar sig inte till hur lång eller kort tid den som har ett sår i själen behöver för att det osynliga såret ska läka.

Vår ambition och våra förslag till en skarpare vård vid psykisk ohälsa är att redan på vårdcentralen ha tillgång till en psykolog, fysiskt eller digitalt, för en första professionell bedömning. Därtill arbetar vi för en förstärkt elevhälsa med en elevhälsogaranti vid behov varje skoldag. Övergången från BUP till vuxenpsykiatrin ska garantera en säker och noggrann övergång, barns mående är grunden för den framtida psykiska hälsan. 

Att lindra osynliga sår är lika viktigt som att lindra synliga. Därför måste vi kunna, för det första, stoppa olyckan redan i primärvården, för det andra lindra och betrygga och för det tredje säkerställa vård på lång sikt.

Köerna till såväl barn- och ungdomspsykiatrin som vuxenpsykiatrin är oacceptabelt långa.
Vården är inte rätt anpassad. Människor lider och det kan Kristdemokraterna aldrig bortse ifrån.
Vi prioriteras socialt ansvar-utan socialism. Vår värdegrund är människan och våra medmänniskor.
Vi ser människan och vi kommer alltid kämpa för bättre vård och stöd vid psykisk ohälsa!