KD: Fler övervakningkameror är inte hela lösningen

Visst kan kameror bidra till att minska glaskross på skolorna. Men vi anser att det krävs mer omfattande insatser. Skriver Catharina De Geer, Gruppledare KD med flera.

Visst kan kameror bidra till att minska glaskross på skolorna. Men vi anser att det krävs mer omfattande insatser. Skriver Catharina De Geer, Gruppledare KD med flera.

Foto: Audun Braastad

Insändare2020-09-16 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik: SD: "Det måste bli stopp för vandaliseringen" 12/9.

Tidningens rapportering styrker den oroande utveckling i Strängnäs kommun – våldsamma ungdomsgäng, droghandel och vandalisering av skolor och butiker. 

Vi kristdemokrater har för att få en egen bild av läget samtalat med butiksägare, lärare, poliser och det civila samhället. Men också med ungdomar som tidigare varit delaktiga i destruktiva gängstrukturer i kommunen. Samtalen vittnar om att ungdomsgängens destruktiva beteende drivs av en känsla av utanförskap. 

Majoritetens (M och S) satsning på övervakningskameror hyllas av SD i en insändaren den 12/9.

Visst kan kameror bidra till att minska glaskross på skolorna. Men vi anser att det krävs mer omfattande insatser. Detta bekräftas av en nylig medborgardialog. Majoriteten av de svarande uppgav att de känner sig trygga eller mycket trygga. Men många beskrev en stor oro för att utsättas för inbrott och stölder samt en otrygghetskänsla för att utsättas för våldsbrott. Polisen säger att enkäten stärker deras bild av läget (Strengnäs Tidning, 9 sept). 

 För att bryta utanförskapet måste vi våga möta och lyssna på ungdomarna själva. Därtill behövs en handlingsplan med långsiktiga och samordnade insatser mellan skola, föräldrar, socialtjänst, polis och det civila samhället. Detta har vi motionerat om i kommunfullmäktig. Tyvärr röstade majoriteten (M och S), SD med flera nej. Vi beklagar att de inte ser vinsten av att inkludera ungdomarna i samhällsgemenskapen – medborgarnas upplevda trygghet hade ökat på köpet.