KD:s förslag om fritidskort väcker frågor

Signaturen "Orolig f.d. idéell ledare" tycker att KD behöver vara tydligare med informationen om förslaget att införa fritidskort.

Signaturen "Orolig f.d. idéell ledare" tycker att KD behöver vara tydligare med informationen om förslaget att införa fritidskort.

Foto: Ørn E. Borgen

Insändare2022-08-29 07:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Toppkandidaterna för Kristdemokraterna i Eskilstuna vill införa ett fritidskort till familjer för att hjälpa dem att sätta sina barn i fritidsaktiviteter, då antalet ungdomar som deltar i föreningslivets aktiviteter minskat med 20-30 procent i vissa idrotter under pandemin.

Vad själva fritidskortet innebär framgår inte. De vill införa ett stöd till föreningar i form av utbildade kommunala fritidsledare. Dessa fritidsledare ska föreningarna kunna nyttja för att starta nya grupper, nya verksamheter för personer med funktionsvariationer eller stötta föreningar när ledare fattas. Känns som om det skulle kunna behövas väldigt många ledare för detta. 

Har man som ledare hjälpt till att starta upp en grupp, räknar ni med att man ersätts av någon annan? Kommer dessa ledare att avlönas av kommunen?

Ska fritidskortet ges till alla familjer? Erbjuds en reducerad medlemsavgift? Hur ska föreningarna i så fall kompenseras för detta? Som ni skrev så drabbades många föreningar ekonomiskt under pandemin.

Bra att aktivera barnen, men jag skulle vilja ha en tydligare information kring detta! Om vissa ledare ska ha ekonomisk ersättning, så kommer vi att förlora flertalet ideella ledare, som det redan idag är brist på.