"Killen vid grillen" spelar tagen på sängen

Varför ska man tro på L:s löften om friskolorna? Det frågar sig Rolf Waltersson. På bilden L-ledaren Johan Pehrson.

Varför ska man tro på L:s löften om friskolorna? Det frågar sig Rolf Waltersson. På bilden L-ledaren Johan Pehrson.

Foto: Samuel Steén (TT)

Insändare2024-08-28 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Pengarna ska gå dit de bäst behövs”, säger privatskolans styrelse – och stoppar skolpengarna i egen ficka.

2022 fick privatskolan Skvadern i Sundsvall 14 miljoner kronor i retroaktiva skolpengar av kommunen. Eftersom man inte visste vad man skulle göra med pengarna valde de fem styrelseledamöterna i hemlighet att stoppa pengarna i egen ficka. 2,8 miljoner till var och en. Året därpå gick man till kommunen och begärde mer pengar på grund av ”ansträngd ekonomi”. Totalt har styrelsen delat på 24 miljoner under de senare åren.

Nu har det här läckt ut tack vare en granskning av Sundsvalls Tidning. Denna skandal går nu som en löpeld i media. Minns jag rätt har även Eskilstuna-Kuriren nämnt den i en notis.

Det här är ju lite ”pinsamt”, kanske främst för Liberalerna som genom åren varit de mest pådrivande för införande av denna marknadsskola. Som nybliven skolminister fick Lotta Edholm (L) frågor om marknadsskolornas stora vinstuttag och om glädjebetygen. Hon lägger pannan i djupa veck och ser lite lagom liberalt bekymrad ut:

”Det här är inte bra, så här kan vi inte ha det. Därför ska regeringen nu titta på det här och se vad vi kan göra”, säger Lotta Edholm (L). Och så tillsätter hon en utredning.

Även ”killen vid grillen”, partiledaren Johan Pehrson (L) spelar tagen på sängen. Yrvaket och överraskad lovar han kavat; ”Nu ska charlatanerna bort från friskolorna”.

Men varför ska man tro på dessa liberala löften? För det första så har liberalerna inget stöd från sina två regeringskollegor M och KD. Och regeringens stödhjul SD har svängt i frågan. Från att ha varit emot är nu SD för denna marknadsskola där skolpengar genom en märklig metamorfos omvandlas till vinster som stoppas i ägarnas fickor.

Vill Liberalerna ha stöd får man nog söka sig till S, V och MP för att sätta stopp för detta vansinne. Men det kan man inte, för då spricker ju regeringen som ett troll i solskenet.

Och skolminister Lotta Edholm, vem är hon? Från att ha varit delägare och styrelseledamot i den börsnoterade och skandalomsusade friskolekoncernen Tellusgruppen, där hon genom sitt aktieinnehav tjänade pengar på denna marknadsskola, ska hon nu sätta stopp för detta. Lite som att sätta bocken som trädgårdsmästare.

Som nybliven skolminister 2022 var hon tvungen att lämna Tellusgruppen och sälja av sina aktier. På ett ögonblick hade hennes aktier stigit från 93 000 till 105 000 kronor, och hennes förmögenhet ökade med 14 000 kronor. 14 000 arbetsfria kronor. Det är mera än en månadsinkomst för många fattigpensionärer. Det är så långt man kan komma från den heliga ”arbetslinjen” man i andra sammanhang predikar från dessa marknadsfundamentalister.

Skvaderns friskola har som motto; ”Skolan är en del av livet. Därför gör vi livet till en del av skolan.” En reklamfras lika tom som ”Things go better with Coke”.