Klimatförändringen blir alltmer påtaglig

Det var bra lerigt och slaskigt i anslutning till vasaloppsstarten i Sälen i helgen.

Det var bra lerigt och slaskigt i anslutning till vasaloppsstarten i Sälen i helgen.

Foto: Ulf Palm (TT)

Insändare2024-03-06 19:58
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Årets Vasalopp — plusgrader och blöta spår. Klimatförändringen blir alltmer påtaglig. Samtidigt rapporteras om milslånga bilköer till Sälen, parkeringskaos på vattendränkta åkrar och missade starter. Ett sorgligt sammanträffande, eftersom en viktig orsak bakom klimatkrisen är de stadigt ökande utsläpp av växthusgaser från världens alla bilar.

Hatten av för dessa flera tusen skidåkare som föresatt sig att klara av utmaningen att staka sig fram mellan Sälen och Mora. Tävling och samtidigt en uppvisning i samarbete och hänsyn.

Apropå utmaning, klimatkrisen är gigantiskt större och gäller oss alla och envar, Vasaloppsåkare såväl som publiken i tv-soffan, politiker såväl som deras väljare. Och precis som skidåkarna i Vasaloppet siktar mot målet i Mora, så måste vi alla ha det stora målet klart för oss, nämligen en trygg framtid för barn och barnbarn med ett stabilt och lagom varmt klimat.

I Sverige är det framför allt koldioxidutsläppen från bensin och diesel som snabbt måste minska. Ekonomerna är överens, effektivaste metoden att få bort klimatskadliga ämnen är att höja priset. Det vet förmodligen politikerna, men är rädda för att stöta sig med väljarna.

Lyckligtvis finns ett förslag, Avgift och Utdelning, som är bra både för klimatet och för det stora flertalet i befolkningen. Det innebär en klimatbonus som delas ut månadsvis i lika delar till var och en i befolkningen (dock med ökade andelar till folk bosatta i på landsbygden, där kollektivtrafiken ofta är dålig.) Såväl bilägare som folk utan bil blir alltså delaktiga.

Denna utdelning ska finansieras av en stigande avgift på koldioxidutsläpp i vägtrafiken. Effektivt och rättvist, ägare till stora bensintörstiga SUV:ar får betala mer än de får tillbaka men flertalet går med vinst.

Med Avgift och Utdelning gör vi klimatet en stor tjänst. Nu är det hög tid att vi alla samarbetar. Målbilden är framtida Vasalopp av gammal kär modell med gnistrande snö och ett par minusgrader.