Klimatrådets sågning sprider knappast tillförsikt

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) fick nyligen ta emot Klimatpolitiska rådets utvärdering av regeringens klimatpolitik.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) fick nyligen ta emot Klimatpolitiska rådets utvärdering av regeringens klimatpolitik.

Foto: Samuel Steén (TT)

Insändare2024-03-31 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Klimatpolitiska rådet sågar regeringens handlingsplan för klimatet. Planen ger inte svar på hur Sverige ska nå sina eller EU:s klimatmål. Och regeringens påstående att den leder till nettonollutsläpp 2045 är missvisande och brister i saklighet, enligt expertrådet.

Detta sprider knappast tillförsikt. Två av tre svenskar säger att de är ganska eller mycket oroliga för klimatet, visar en ny opinionsundersökning.

Vi kan alla minska våra klimatavtryck genom vår konsumtion, men vi kan inte var och en investera i järnvägen eller göra en grön skatteväxling.

Det här förstår svenskarna. Tre av fyra tycker att det är viktigt att regeringen för en politik som gör att Sverige når klimatmålen. Även en klar majoritet bland Tidöväljarna anser att målen bör nås.

Samma sak gäller globalt. En ny vetenskaplig studie visar att 89 procent av världens befolkning vill se tuffare politiska beslut på klimatområdet.

Vi alla ser eller upplever den skrämmande utvecklingen. Extremnederbörd ger skred och översvämningar som förstör hus och vägar, bränder slukar hela städer, torkan leder till svält och tvingar miljoner på flykt, korallreven bleknar, en miljon arter riskerar att dö ut, glaciärerna smälter bort och regnskogar torkar ut.

Det statliga expertrådet dömer ut regeringens sätt att hantera mänsklighetens ödesfråga. Finns det något viktigare, statsminister Ulf Kristersson, än att sköta om vår planet på ett sätt som visar att vi tänker stanna kvar på den?