Uppdrag granskning den 2 februari beskrev hur antalet barn med neuropsykiatriska diagnoser ADHD (uppmärksamhets- och hyperaktivitetsstörning) och AST (autismspektrumtillstånd) har ökat år efter år. En hypotes som framfördes i programmet var att den nuvarande läroplanen försvårar för barn att klara kunskapskraven. Dagens skola ställer krav på koncentrationsförmåga, egen slutledningsförmåga och socialt samspel som inte alla barn klarar av. Det leder till upprepade misslyckanden, skadat självförtroende och ovilja/oförmåga att gå till skolan.
Alla barn under 16 år har en plikt att gå till skolan. Men skolan har också ett ansvar att ge alla barn undervisning. ”Undervisningen ska anpassas till varje elevs förutsättningar och behov. Den ska främja elevernas fortsatta lärande och kunskapsutveckling med utgångspunkt i elevernas bakgrund, tidigare erfarenheter, språk och kunskaper.” Se Läroplanen för grundskolan och förskolan
Under skolåren ska barnet mogna och utvecklas till en vuxen. Hen ska få en utbildning, ett arbete/sysselsättning, kunna försörja sig och flytta hemifrån.
Efter att barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, har utrett barnet, ställt en diagnos och eventuellt börjat en behandling återstår resten, att ge barnen en fungerande skolgång, ett socialt liv och att avlasta familjen. Där har skolan, socialtjänsten, habiliteringen med flera ett uppdrag. Alltför ofta fungerar inte samverkan mellan dessa myndigheter. Barnen lider, familjen bär hela belastningen. Så kan det inte fortsätta.
Varje vecka utan rätt stöd är en förlorad vecka. Ett neuropsykiatriskt funktionshinder är mer än en diagnos och en eventuell medicinering. Alla måste sluta upp kring bokstavsbarnen. Det är vår skyldighet.
Miljöpartiet går till val i regionen på att köerna till BUP ska kortas. Inget barn eller ungdom ska behöva vänta på utredning och start av behandling. BUP ska också få ett tydligt uppdrag att samverka med skolan och kommunerna. Motsvarande krav ställer Miljöpartiet i kommunerna. Ett samhälles kvalitet avgörs av hur man tar hand om sina minsta.