Kommunal mark är folkets mark

Här är det tänkt att en ny logistikpark ska växa fram. Arkivbild.

Här är det tänkt att en ny logistikpark ska växa fram. Arkivbild.

Foto: Sofie Axelzon

Insändare2024-04-28 06:08
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunal mark är folkets mark. Den skall inte planeras av lokala företagare för egen vinning, prioriterad för få utvalda. Kommunal mark skall beakta kommuninvånares önskan och intressen, och vad de anser skapar en fantastisk kommun, skall åberopas. Kommunal mark skall inte heller ges bort, eller säljas till förmånliga priser. Det är folkets mark.

Den påtänkta logistikparken i Strängnäs, storleksmässigt likvärdig hela staden, har lagts ut som en planlösning för att titta på och ha åsikter om. Nyligen klubbades första delen i KF. Innan beslut har både vägar byggts och skog undanröjts. Planen som utformats av aktören verkar vara förbestämd med kommunen, då Länsstyrelsens varning inte gav några som helst konsekvenser. Samtidigt, vill vi skydda våra vattentillgångar, vattentäkter, för framtida generationer, där byggnation och "smutsig industri" nu tillåts utan att ifrågasättas? Var finns oppositionen?

Om kommunen haft en demokratisk debatt med folket om utveckling, hade en hel del varit vunnet, och många fler förslag skulle finnas på bordet.

Tidigare år har Strängnäs stolt hållit huvudet högt som lärosäte, en plats där man haft hög kompetens inom skola och utbildning. Vart tog det fokuset vägen? Något så enkelt som böcker till våra elever skulle vara en bra början!

En logistikpark bedrivs främst av IT, med ny AI-metodologi, med allt färre arbetstillfällen. Logistik bidrar med både fula lokaler, infrastruktur, lastbilar, tåg och massor av oönskad aktivitet.

Politikers prioritering skall vara folkets prioritering, som folkvalda. En förtroendevald skall utgå från den åsikt som ekar från botten och upp, och inte den kapitalstarke företagaren som verkar styra och ställa i Strängnäs idag.

Som folkvald måste man se till att alla invånare värnas, där kommunpolitiker använder sin starka position för att förbättra för alla invånare, samtidigt som man också skyddar den kommunala egendomen, med en stark och trygg rättsposition för folkets framtid.

I dag planeras till och med att påbörja ett skolbygge utan en detaljplan, där både Larslunda och det enorma äldreboendet som byggts båda saknat korrekta byggplaner? Behöver inte kommunen följa lagar och regleringar? Bör inte folkvalda följa åsikterna från folket? Skall vissa företag få tillväxt på folkets bekostnad?

Skönt att det blir val igen. För förändring måste nytt blod in i kommunhuset och ni som röstar – fundera var ni lägger er röst. Med sittande majoritet förändras ingenting oberoende om ni röstar rött eller blått.