Låt oss visa vår stolthet och styrka!

Kommunals medlemmar får Sverige att gå runt, skriver Catarina Eriksson och Wallentin Berggren, Kommunal Öst.

Kommunals medlemmar får Sverige att gå runt, skriver Catarina Eriksson och Wallentin Berggren, Kommunal Öst.

Foto: Kommunal Öst/Privat

Insändare2024-04-27 20:35
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunals medlemmar arbetar under dygnets alla timmar. Vi är en samhällelig kraft som får Sverige att gå runt, dag som natt. Det är tillsammans som vi skapar den kraften och kan ta oss an de problem som finns inom välfärden. Det är när vi är många som vi hittar styrkan och enade kan stå upp för bättre arbetsvillkor. Det gör att vi kan kämpa mer effektivt för rättvisa, trygghet och jämlikhet på arbetsplatsen.

Vi kan faktiskt påverka. Vi kan göra skillnad! Kommunals strejkvarsel mot Sveriges kommuner och regioner och mot Sobona är ett tydligt bevis på det. Vi hade kraften att stå emot när slutbudet inte räckte till. Vi hade styrkan att varsla om strejk när motparten inte kunde gå med på Kommunals rimliga krav.

Den 17 april accepterades medlarnas bud och ett nytt kollektivavtal tecknades. Det nya avtalet innebär bland annat löneökningar enligt märket och avsiktsförklaringar som Kommunal har krävt. Det handlar om att parterna ska arbeta fram ett nytt löneavtal, ta ett helhetsgrepp för hållbara arbetstider och lösningar för förbättrad arbetsmiljö. Det är nödvändiga och långsiktiga förbättringar för en fungerande och bra välfärd.

Snart är det 1 maj och Arbetarrörelsens dag. Då ska vi enade gå ut och göra våra röster hörda. Vi ska visa att vi är stolta över vad vi tillsammans har åstadkommit och vad vi i framtiden kan göra som medlemmar i Kommunal.

Ju fler vi är, desto starkare är vi. Och ju starkare vi är, desto bättre avtal kan vi förhandla fram.

Utan medlemmarna finns ingen fackförening och utan medlemmarna finns heller ingen avtalsrörelse eller några kollektivavtal.