Kommunen – ta över vägunderhållet i Stallarholmen

Skall inte kommunledningen se till att behandla alla kommuninnevånare lika. Skriver Leif Andersson Stallarholmen.

Skall inte kommunledningen se till att behandla alla kommuninnevånare lika. Skriver Leif Andersson Stallarholmen.

Foto: Åsa Wallin

Insändare2020-12-09 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den sittande styrelsen i vägföreningen i Stallarholmen har efter de två senaste årsmötena begärt att Strängnäs kommun skall ta över ansvaret för skötseln av vägunderhållet. Stallarholmen är den enda tätort i kommunen där de inte har det ansvaret. Efter denna begäran anlitade kommunen en konsult för att analysera vad ett övertagande skulle innebära. Vägföreningen har efter det suttit i möten med ansvariga på kommunen och får beskedet att de har mycket litet intresse att avveckla föreningen. Jag har själv tidigare fått en insändare i ämnet publicerad i lokaltidningen utan reaktion från ansvariga. Jag har personligen kontaktat de två styrande partierna i kommunen för att få höra deras syn på saken. Socialdemokraterna kontaktade mig omgående, men gav mig bara svävande svar på hur de tänkte hantera frågan. Moderaterna har totalt ignorerat min fråga.

Sittande styrelse i vägföreningen har deklarerat att de tänker avgå och intresset för styrelsearbetet tycks vara mycket lågt. Väljs ingen ny styrelse på årsmötet i mars 2021 så är föreningen skyldig att meddela länsstyrelsen det. Då kommer de att utse en så kallad syssloman att tills vidare ha uppdraget att sköta föreningen. Kostnaderna för dennes arbete debiteras föreningen.

Jag tycker situationen är rent ut sagt horribel. Skall inte kommunledningen se till att behandla alla kommuninnevånare lika och i det här fallet tycker jag det skulle innebära att kommunen tar över ansvaret för skötseln av vägarna på orten. Kommunen borde rimligtvis som en större aktör kunna utföra den uppgiften mer kostnadseffektivt än den lilla vägföreningen, eller?

Jag har några frågor som jag skulle vilja ha svar på från ansvariga politiker och tjänstemän. För det första, vad är motiven att inte vilja ta över ansvaret från vägföreningen? För det andra, så vitt jag förstår har vägföreningen suttit på möten med ansvariga tjänstemän. Skall jag tolka det som att tjänstemännen fått sina direktiv från den politiska majoriteten? För det tredje, råder det politisk enighet i KF att vägföreningen skall åläggas ansvaret även i fortsättningen? Jag är mycket nyfiken på de olika partiernas ståndpunkt i frågan.