Vardagens val – avstå irritationen

Om du ser en sittplats som är placerad på ett sätt du inte gillar – gå bara vidare och hitta en mer behaglig plats.

Om du ser en sittplats som är placerad på ett sätt du inte gillar – gå bara vidare och hitta en mer behaglig plats.

Foto: Rebecka Jonsson

Insändare2024-08-05 11:56
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I våra dagliga liv möter vi ständigt små irritationsmoment som vi inte kan kontrollera. Men vad vi kan kontrollera är hur vi väljer att reagera på dem. Tänk dig att du går längs en gata och ser en sittplats som är placerad på ett sätt du inte gillar. Kanske är den i direkt solljus när du vill ha skugga, eller precis intill en bullrig byggarbetsplats. Istället för att sätta dig där och bli irriterad, kan du välja att gå vidare och hitta en mer behaglig plats. Det är ett enkelt exempel, men det illustrerar en kraftfull idé: vi har alltid ett val.

När du står i en långsam kassakö i mataffären, är det lätt att känna frustration och irritation växa. Istället för att låta dessa känslor ta över, kan du välja att fokusera på din andning, ta några djupa andetag och använda tiden till att öva tålamod. Du kan också reflektera över något positivt som har hänt under dagen eller planera något trevligt för kvällen.

Ett annat exempel kan vara när du sitter i rusningstrafik. Istället för att låta dig överväldigas av ilska och frustration, kan du välja att lyssna på en ljudbok eller din favoritmusik. Du kan också använda tiden till att tänka igenom dina mål och vad du vill uppnå under resten av dagen eller veckan.

När du får en förseningsnotis från ett leveransföretag, istället för att bli upprörd och tänka att världen är emot dig, kan du välja att se det som en möjlighet att öva på att vara flexibel. Kanske kan du använda den extra tiden till något annat som du har skjutit upp eller bara njuta av ett ögonblicks lugn.

Eller tänk på när du hör någon prata högt i sin mobiltelefon på bussen. Istället för att låta dig irriteras, kan du välja att tänka att personen kanske har en viktig konversation eller är i en situation där de behöver stöd.

Det handlar om att medvetet välja hur vi ser på och reagerar på vardagens små utmaningar. Genom att välja våra reaktioner kan vi skapa en mer positiv och meningsfull tillvaro. Varje gång vi ställs inför en liten svårighet eller något som inte går enligt plan, har vi en chans att välja ett nytt sätt att tänka och agera. På så sätt kan vi inte bara förbättra våra egna liv, utan även bidra till en mer harmonisk och förstående värld för alla omkring oss.