Korkat att slÀcka gatubelysningen pÄ landsbygden

Hit fram lyste det i vintras, resten av Glömsta gÀrde lÄg i mörker. Bilden Àr frÄn december 2023.

Hit fram lyste det i vintras, resten av Glömsta gÀrde lÄg i mörker. Bilden Àr frÄn december 2023.

Foto: Esbjörn Lindén

InsÀndare2024-09-28 19:15
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Jag hörde i dag bland det mest korkade beslutet nĂ„gonsin i Eskilstuna kommun. Man har beslutat att i vinter slĂ€cka ned all gatubelysning pĂ„ landsbygden för de gator/vĂ€gar som inte Ă€r kommunala.

Staten kommer via Trafikverket inte att ta över ansvaret för dessa sÄ dessa belysningsstolpar och ledningar, utan de kommer stÄ och förfalla tills nÄgon kopparliga kommer pÄ att de inte Àr strömförande lÀngre och stjÀl hela rasket.

HÄller vi pÄ att nedmontera hela Sverige, eller? Hur mÄnga miljarder har inte denna investering kostat genom Ären, men nu ska den bara skrotas?

UrsÀkten Àr att man mÄste börja mÀta strömförbrukningen och den kostnaden, att mÀta, vill ingen ta pÄ sig. DÄ Àr det visst bÀttre att slÀcka ned hela landsbygden och ta risken att personer blir pÄkörda och otrygga.

Men, man kan ju förstÄs resonera som den personen inom kommunen som jag pratade med efter man beslutat att slÀcka ned gatubelysningen mellan Slagsta och rondellen vid Glömsta och Àven frÄn rondellen i Glömsta fram till K-rauta: "Det finns ju lyse pÄ bilarna."

Man blir ju paff över en sÄdan kommentar. Med det resonemanget kan man ju slÀcka ned i princip all belysning utomhus. Det finns ju lyse pÄ alla cyklar, mopeder, bussar, motorcyklar, elskotrar och Àven för fotgÀngare: pÄ mobilen finns en ficklampa.

Ska vi ha det sÄ? Bara för att man mÄste mÀta förbrukningen?