Köttätaren verkar ha snappat upp veganismens grundpelare

Vad lejon ägnar sig åt är inte relevant, skriver Johan Löfgren, och påpekar vidare att de flesta djurarter är växtätare.

Vad lejon ägnar sig åt är inte relevant, skriver Johan Löfgren, och påpekar vidare att de flesta djurarter är växtätare.

Foto: Claudio Bresciani (TT)

Insändare2024-09-11 16:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på nyligen publicerade insändaren "Ni veganer borde prova kött!".

Det är med en ohejdad fascination jag konstaterar skribentens insiktslöshet kring att majoriteten av veganer en gång faktiskt ätit animalier. Så, varför prova något en valt bort? Det vore extremt ologiskt.

Hur kan det ens bli ett argument någon finner rimligt att använda?

Skribenten Herkules fortsätter dock med en intressant tanke. Hen skriver "Visst kan man ha synpunkter på djurhållningen och det barbariska i att döda och äta andra varelser, men världen ser ut så här”. Här måste vi stanna upp. Anser Herkules att det är barbariskt att skada andra djur? Med hänseende till formuleringen kan vi ju anta detta, kanske har Herkules faktiskt snappat upp grundpelaren inom veganismen?

För, om vi kan avgöra att något är barbariskt avseende att kränka ett ickemänskligt djurs egenvärde och vilja att må bra, därmed logiskt också dess intresse att leva? Om vi kan tillskriva ett ickemänskligt djur en rätt att inte vara egendom? Ja varför skulle vi inte göra det? För att ett utvidgat juridiskt skyddsnät och fundamentala rättigheter för ickemänskliga djur inte bara är ett logiskt nästa steg i samhällets utveckling utan för att vi faktiskt också om möjligt hade blivit lite bättre människor?

Utvecklingen kring juridiska skyddsnät och fundamentala rättigheter för andra djurarter är redan på gång. Lagar förändras runtom i världen till fördel för andra djurarter. I Finland diskuteras en grundlagsändring där ickemänskliga djur flyttas från att vara rättslösa objekt till rättssubjekt, grunden för att kunna erhålla rättigheter. En logisk fortsättning på reflektionen kring citatet ovan är att Herkules behöver få insikt om att såsom världen ser ut i dag avseende vad människor ägnar sig åt inte på något sätt är en fyrkantig låda med milshöga väggar ur vilken vi inte kan ta oss ut. Världen har och är i avseendet människors aktiviteter en rätt otäck plats. I synnerhet som människor till skillnad från många andra djurarter har en mer utvecklad förmåga att avgöra moraliskt rätt från fel.

Att således blanda in andra djurarter i diskussionen, Herkules, varför gör du så? Det saknar all relevans vad rhesusmakaker, den lilla gulliga kannibalen axolotle eller veganmotståndarens carte maîtresse lejonet ägnar sig åt. Hur ädelt det än är med veganer som vill få dig att ändra din kosthållning så bör du förstå att frågan är avsevärt mycket större än så och den handlar inte om vad du anser dig ha rätt till.

Majoriteten av djur på planeten äter för övrigt växter.