Krisen i äldreomsorgen är systemhotande

Det grundläggande problemet är att äldreomsorgen är kroniskt underbemannad, skriver representanter för Kommunal.

Det grundläggande problemet är att äldreomsorgen är kroniskt underbemannad, skriver representanter för Kommunal.

Foto: Gorm Kallestad

Insändare2023-02-11 07:31
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att arbeta inom äldreomsorgen är både meningsfullt och roligt – när förutsättningarna finns. Det gör de inte idag. Sveriges undersköterskor och vårdbiträden vittnar i stället om en ständig stress och tidspress som tar bort arbetsglädjen och ökar risken för omfattande hälsoproblem. Krisen i äldreomsorgen är inget framtida hot – den är här och nu – den är systemhotande. 

Det grundläggande problemet är att äldreomsorgen är kroniskt underbemannad – och man ser ingen ljusning. Erfarna undersköterskor som i grunden älskar sitt jobb väljer att säga upp sig. Man orkar inte längre ta ansvar för politikernas nonchalans – för det är precis vad det handlar om när äldreomsorgen gång på gång används som budgetregulator. 

Det måste bli slut på att acceptera en äldreomsorg som bygger på att personalen jobbar slut på sig själva. Det måste vara slut på att medlemmarna i Kommunal förväntas ta ett extremt, individuellt ansvar för att äldre i behov av omsorg inte ska komma i kläm. 
Här i Sörmland och i hela Sverige borde politiker och arbetsgivare nu jobba stenhårt för att se till att välfärdens arbetare får fler kollegor – och återfår glädjen i jobbet inom äldreomsorgen. Det är ju en så uppenbar win-win: med bättre arbetsvillkor för personalen höjs kvaliteten och tryggheten för de äldre. Och med bättre villkor kommer fler att söka sig till – och återvända till – äldreomsorgen. Det är helt enkelt en vinst för hela den svenska välfärden. 

Vi i Kommunal ger nu ansvariga politiker i Sörmland tre saker att fokusera på om ni vill visa personalen respekt för deras insatser och yrkesskicklighet och få dem att stanna i yrket.

  • Avskaffa minutscheman. Det är faktiskt omöjligt att klocka på minuten hur lång tid det tar att utföra arbetsmoment hos en äldre person i behov av stöd. Det handlar om dagsformen. Idag är det personalen som tar smällen – lunchpauser och toalettbesök stryker på foten.
  • Höj bemanningen – anställ fler kollegor till medlemmarna i Kommunal. För att behålla nuvarande personal och kunna rekrytera nya måste bemanningen öka. Arbetsgivarna kan börja med att erbjuda tillsvidareanställningar till alla som tar studentexamen från vård och omsorgsprogrammet på gymnasiet. 
  • Sluta använda äldreomsorgen som budgetregulator. Sluta överlämna ansvaret för kvaliteten i äldreomsorgen till de som gör jobbet. Det är ert ansvar att se till att resurser och arbetsuppgifter matchar varandra.

Det räcker nu. Medlemmarna i Kommunal ska inte ta politikernas ansvar. Höj bemanningen.