Kristdemokraterna: Höjda pensioner för alla

Sveriges pensionärer förtjänar bättre, det gäller både dagens och framtidens pensionärer, skriver  
Ebba Busch med flera kristdemokrater.

Sveriges pensionärer förtjänar bättre, det gäller både dagens och framtidens pensionärer, skriver Ebba Busch med flera kristdemokrater.

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Insändare2022-06-12 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sveriges pensionärer förtjänar en bättre pension. Kristdemokraterna vill därför höja pensionerna för alla 2, 3 miljoner svenska pensionärer, och särskilt mycket för de med lägst pensioner. Tillsammans med Moderaterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna har vi nu enats om den största förstärkningen av pensionärernas ekonomi sedan det nuvarande pensionssystemet infördes på 90-talet. 

För de ekonomiskt mest utsatta pensionärerna och en genomsnittlig ensamstående kvinna innebär det en förstärkning av plånboken med cirka 1000 kr per månad. Samtidigt får pensionären med en genomsnittlig pension uppemot 400 kronor mer per månad.  

I vårt förslag höjer vi garantipensionen, konsumtionsstödet i bostadstillägget, sänker skatten för alla och inför en ”gas” - en pensionsutdelning – till alla. Det sista kan vi göra eftersom pensionssystemet har stora överskott som borde komma pensionärskollektivet till del.  

Socialdemokraternas och Vänsterpartiets alternativ, det illa utformade ”garantitillägget”, skapades för att få Magdalena Andersson vald till statsminister. Förslaget har kritiserats hårt, av såväl Pensionsmyndigheten som fackföreningar och pensionärsorganisationer. Förslaget gör det ännu mer svårt för pensionärer att förstå vad de kan förvänta sig i pension, och det gör dessutom att vissa pensionärer skulle få lägre pension om de arbetade ytterligare ett år. Vi tycker inte det är rättvist eller rätt. Att jobba ska alltid ge högre pension.

Man kan alltid lita på att Kristdemokraterna är de äldres röst. Nu vill vi genomföra den största förstärkningen på 30 år. Sveriges pensionärer förtjänar bättre, det gäller både dagens och framtidens pensionärer.