Kulturmiljöprogram kommer ställa krav på villägare

I de utpekade områden kommer det behövas bygglov för att montera solceller på taket, måla om huset, bygga Attefallshus, skärmtak, altan, balkong, burspråk och pool, skriver signaturen "Fastighetsägare".

I de utpekade områden kommer det behövas bygglov för att montera solceller på taket, måla om huset, bygga Attefallshus, skärmtak, altan, balkong, burspråk och pool, skriver signaturen "Fastighetsägare".

Foto:

Insändare2022-10-22 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändare om kulturmiljöprogram införd den 26/8 2022.

Kommunen har tänkt införa ett kulturmiljöprogram. Programmet pekar ut stora områden Grangärdet, Valhalla, Västermalm, Öster, Närjeholme m.fl. som särskilt värdefulla för kulturmiljön. Detta trots att huvuddelen av byggnaderna har byggts om- eller till flera gånger under tidens gång. Ombyggnader som behövts och som bekostats av de boende.

I de utpekade områden kommer det behövas bygglov för att montera solceller på taket, måla om huset, bygga Attefallshus, skärmtak, altan, balkong, burspråk och pool. Lov krävs även för att göra parkering för bilen, husbil, husvagn och fritidsbåt på tomten.

Bygglov inom de utpekade områdena kommer att behöva hanteras av stadsantikvarie. Antalet antikvarier kommer att behöva mångdubblas. Handläggningstiderna för bygglovsansökningar, som redan idag tar lång tid, kommer att avsevärt förlängas.

I andra kommuner där man infört kulturmiljöprogram har man inventerat och pekat ut vilka byggnader som är särskilt värdefulla och vilka restriktioner fastigheterna får. Berörda fastighetsägare har fått yttra sig över förslaget innan besluts tagits.

Utöver de konsekvenser som drabbar fastighetsägare kommer det för kommunens del innebära att fastighetsägare kan vara berättigade till ekonomisk kompensation, till följd av inskränkningar i nyttjanderätten av den egna fastigheten. EU-direktiv om detta finns och ska följas.

Alla ni berörda ägare i redovisade områden bör kontakta kommunen och kräv att få veta vad som ska gälla för din fastighet.

 
 
 
 
 
 
Läs mer om