Kungen en riktig miljövän

Insändare 11 maj 2020 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kung Carl Gustaf vill gärna framstå som en hängiven miljövän. För några år sedan väckte han munterhet med sitt förslag att för miljöns skull förbjuda badkar. Samtidigt rapporterade kvällspressen att kungen minsann vågade köra Ferrari när andra bytte till elbil.  

I dagarna har en häpen allmänhet kunnat läsa att vår statschef kompletterat sin samling lyxbilar med en superbil från BMW. Prislappen löd på nästan 2 miljoner kronor. Maxhastigheten 305 km/tim borgar för att han hinner i tid till sina uppdrag. I helgen syntes bilen på våra sörmländska vägar. 74-åringen flydde sin karantän och sitt sommarviste Stenhammar för en utflykt till Strömsholm.                                                                                                        

För de undersåtar som oroar sig för jobb och ekonomi framstår denna lyxkonsumtion som omdömeslös och helt fel i tiden. Av de 70-plussare, som hörsammat kungens råd och stannat hemma för att ”städa” och ”måla om huset” (!), uppfattas kungens val av livsstil som en käftsmäll.

Kung Carl Gustaf är sedan många år ordförande i Världsnaturfondens förtroenderåd. Världsnaturfonden uppmanar till minskat bilåkande. Hur går det att kombinera ett miljöengagemang med ett överdrivet intresse för snabba, dyra bilar? Kungen gav själv svaret i en intervju för några år sedan. Jag använder bara en bil åt gången! Se där – en riktig miljövän!

Ämnen du kan följa