Kungen lever lyxliv och gynnar rika storföretag

Kungafamiljen lever ett lyxliv som en vanlig medborgare bara kan drömma om. Att monarkin gör så mycket för vårt land är en sanning med modifikation, menar insändarskribenten.

Kungafamiljen lever ett lyxliv som en vanlig medborgare bara kan drömma om. Att monarkin gör så mycket för vårt land är en sanning med modifikation, menar insändarskribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2023-03-11 06:47
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter att ha följt Kanal 5-dokumentären i fem delar om "kungen med två ansikten" har jag svårt att förstå hur någon kan hålla fast vid att monarkin är det bästa statsskicket i vårt land.

När vår kung Carl XVI Gustaf blev kung 1973 var hans valspråk "För Sverige i tiden". Han skulle på detta sätt visa att han ämnade bli en modern monark i ett demokratiskt samhälle. I själva verket liknar han mest en medeltida kung i ett modernt samhälle som inte tycks gilla offentligheten och undersökande journalister som lägger sig i hans privatliv.

I år får han ett apanage på 187 miljoner för att han suttit 50 år på tronen där hälften går till hovstaten. Dessutom ger han bort 4,5 miljoner av sitt apanage till kronprinsessan Viktorias familj och prins Carl Philips familj får 1,1 miljoner.

Kungafamiljen lever ett lyxliv som en vanlig medborgare bara kan drömma om – vad sägs om att ha ett garage fullt med lyxbilar för minst 30 miljoner? Och drottningen äger tre handväskor med det kungliga emblemet för cirka 1,5 miljoner styck. Drottningen fick även en swimmingpool av Wallenberg på sin 50-årsdag, det är ingenting annat än en muta. De har även privata egendomar som kungen vägrar att redovisa, till skillnad från övriga medborgare i vårt land som måste redogöra för varenda krona och egendom som vi äger. 

Listan är lång på allt han och kungafamiljen äger och inte behöver redovisa för: Soliden är det enda slott som tillhör kungen, inkomsterna från detta slott kommer bland annat från inträdesavgifter, souvenirer och slottets kafé och restaurang. Hus i stockholms innerstad som inrymmer hundra lägenheter som han hyr ut till släkt vänner. Aktier i Wallenberg, Volvo, Alfalavall och Hennes och Mauritz som han gör PR för utomlands. Äger lantegendomar och inventarier i alla svenska slott. Victoria fick sin bröllopsresa betald av företagaren Hult. Kungen får även EU-bidrag.

Rojalisterna i Sverige tycker att monarkin gör så mycket för vårt land. Det är en sanning med modifikation eftersom kungen bara umgås med och gynnar de rika storföretagen i samhället. I praktiken betyder det att kungen skänker glans och PR till dessa företagare här hemma och utomlands, vilket samtidigt gynnar kungen själv eftersom han äger aktier i alla företag som han gör PR för.

Dessutom kan inte kungen ställas tills svars om han begår brott, vilket betyder att han kan begå vilken kriminell handling som helst utan att dömas inför lagen.

I dessa tider när klyftan mellan fattiga och rika växer är det svårt att förstå att monarkin finns kvar som statsskick i detta land.

Kungen som även kallas den ofrivillige monarken borde få chansen att byta till ett annat arbete, han gillar ju att köra runt i sin traktor så han kanske skulle trivas bättre som lantbrukare.