Kvinnans liv och hälsa tar inte slut efter klimakteriet

Mammografin upphör vid fyllda 74 år, vilket varken är jämställt eller jämlikt, menar insändarskribenterna.

Mammografin upphör vid fyllda 74 år, vilket varken är jämställt eller jämlikt, menar insändarskribenterna.

Foto: Lise Åserud

Insändare2023-06-05 07:22
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på debattartikel ”Hälso- och sjukvården måste bli jämställd” i EK 27 maj.

I en debattartikel till mors dag skriver företrädare för Moderaterna i riksdag och region om att hälso- och sjukvården måste bli jämställd. I en särskild mening skriver man ”För alla kvinnor”. Artikeln avslutas med ”varje kvinna ska känna sig sedd inom hälso- och sjukvården”. Detta låter väldigt bra, men sedan lägger skribenterna till att det endast gäller de som ska föda barn eller lider av klimakteriebesvär! 

Vi som passerat dessa två perioder av vårt liv, fött barn och klimakteriet, vart tog den jämställda sjukvården vägen för oss? Mammografin upphör vid fyllda 74 år, vilket varken är jämställt eller jämlikt. Varför finns inte det med i planen?

Var femte kvinna som får bröstcancer i dag är över 74 år och kvinnors medellivslängd är 84 år. På 20 år har antalet fall ökat från 1 253 fall år 2000 till 2 375 år 2019 vilket är en reell ökning för den aktuella åldersgruppen! Socialstyrelsen anser inte att mammografiundersökning minskar dödligheten i bröstcancer men kalla fakta säger något annat. 

På Socialstyrelsens hemsida kan man läsa ”screening kan ge ökad oro, leda till överdiagnostik och därmed försämrad livskvalité som följd.” Det är säkert sant men vi kvinnor har levt med detta genom livet. Oron försvinner inte utan ökar efter man fyllt 74 år. Oron, att inte få en remiss till screening/mammografi från vårdcentralen när man känner behov. Symtom på bröstcancer är oftast obefintlig. Vi tar hellre oron av att vänta på svaret av screening/mammografin, än oron av att försöka få en tid på en vårdcentral eller oron att bli nekad en remiss därför att läkaren anser att det onödigt. 

En kvinnas liv och hälsa tar inte slut efter klimakteriet utan ett nytt liv börjar med större frihet men då krävs det att de kvinnor som är över 74 år får ingå i den jämställda hälso-och sjukvården. Kostnaden för cancervården för denna grupp överstiger säkert kostnaden för fortsatt screening/mammografi. För oss handlar det om livskvalité!

Tidöpartierna och i detta fall moderaterna följer Socialstyrelsen i stället för fakta och tar därmed bort alla kvinnor över 74 år när man ska skapa den jämställda hälso- och sjukvården! Sorgligt!