L: Ukrainska flyktingarna ska ha rätt att gå på SFI

Insändare 28 september 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till A Liljeholms insändare ”Var finns humaniteten i Eskilstuna kommun” i Eskilstuna-Kuriren 26 september 2022.

Först vill vi i Liberalerna tacka signaturen "A Liljeholm" för att den viktiga frågan om de ukrainska flyktingarna och deras situation. Att leva på 71 kronor per dag, inte erbjuda SFI-utbildning och samtidigt uppmanas att söka jobb är en ekvation som inte riktigt går ihop. Framför allt när det är tydligt att de som inte kan svenska språket står långt ifrån arbetsmarknaden så som den ser ut idag.

Liberalerna i Eskilstuna lämnade den 15 juni in en motion till kommunfullmäktige om att just erbjuda SFI för flyktingarna från Ukraina. En motion som nu ser ut att avslås om vi kan tolka de intervjuer som gjorts i media den senaste tiden. Vi liberaler vet att det råder juridiska oklarheter kring kommuners möjligheter att kunna erbjuda SFI till denna grupp med flyktingar, men trots det har bland annat Landskrona och Ystad valt att erbjuda ukrainarna SFI-utbildning.

Språket är en viktig nyckel till gemenskap och arbetsmarknad. Den som kan svenska kan få jobb, prata med barnens lärare eller gå till läkaren på egen hand. Språket ger egenmakt och därför anser Liberalerna att de ukrainska flyktingarna ska ges rätten att gå på SFI.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa