L, välj barnen – inte aktieägarna

Högeroppositionen ljuger om Socialdemokraternas skolpolitik, menar Josefine Helleday.

Högeroppositionen ljuger om Socialdemokraternas skolpolitik, menar Josefine Helleday.

Foto: Alexander Olivera/TT

Insändare2022-08-17 08:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik "Liberalerna är partiet som satsar mest på skolan" 12 augusti.

Företrädare från högeroppositionen ägnar sig närmast rituellt åt att ljuga om Socialdemokraternas skolpolitik. I en debattartikel den 11/8 påstår Liberalerna Trump-mässigt att S vill “bussa barn”.

Inget barn eller förälder kan “välja” skola, däremot önska. Det innebär ett stort utrymme för friskolor att själva välja vilka som ska antas, genom att tillämpa lämpliga urvalskriterier. Det finns flera bra och seriösa aktörer – men i de fall där ägarnas primära syfte är obegränsade vinstuttag kan det ligga nära till hands att välja bort elever med behov av särskilt stöd eftersom dessa elever kräver resurser. Den kommunala skolan får ta hand om dem.

Denna “bussningskampanj”, startad av Stiftelsen Fritt Näringsliv (finansierade av Svenskt Näringsliv), baseras på meningen om att huvudmän bör arbeta för en allsidig social sammansättning i regeringens proposition som röstades ner i somras. Förslaget ämnade göra upp med dagens orättvisa förtursregler som spär på segregationen.

S vill inte stänga några friskolor. Vi vill ha ett rättvisare skolval och vinstförbud för riskkapitalister. Vi vill underlätta för kommunerna som idag har en skyldighet att både betala för nya friskolor som vill etablera sig, oaktat kommunens inställning, och för tomma platser i den kommunala skolan.

Gör man anspråk på att vara ett skolparti, bör man inte blunda för fundamentala strukturella problem och marknadsskolans förödande baksidor. Vänligen Liberalerna, sluta ljug om vår skolpolitik. Öppna ögonen. Låt inte borgerliga politikers egna aktieinnehav i koncernskolor styra. Välj barnen.