Vi alla känner igen den där stressen man får innan betygen skickas hem, den stress och press som bildas eftersom man får reda på hur bra man presterat i skolan. De allra flesta i till exempel högstadiet vet hur det känns.
Eleverna blir äldre och behöver veta ett hum om var de ligger för att sedan veta vad som krävs inför gymnasiet, men varför får redan årskurs 6 sina första betyg hemskickade? De går ju fortfarande i mellanstadiet, låt dem vara barn och sluta sätta betyg redan i årskurs 6!
Att sätta betyg redan i mellanstadiet orsakar en stor betygspress på barnen att de allra flesta endast tänker på betygen och inte på vad de lär sig i undervisningen. Detta blir en oerhört stor negativ påverkan på barnen, press från både sina lärare och föräldrar skapar en stor ångest bland barnen, men dessutom också en konkurrens mellan eleverna att försöka prestera allra bäst som kan leda till psykisk ohälsa.
De betygen från årskurs 6 betyder absolut ingenting och har ingen påverkan på hur ens betyg kommer att vara i högstadiet, de är inte alls viktiga. De betyg som är viktiga är de i nian som används när man ska söka in till olika gymnasium. Så vad är meningen med att sedan i sexan stressa upp barnen med betygen, de har flera år på sig inför gymnasiet!
En del antar att det är bra att sätta betyg när man går i mellanstadiet eftersom de lär sig tidigt om hur det är att få betyg och att man ändå senare i högstadiet kommer få det, men det är barn vi pratar om. Barn som inte ens är ungdomar än. Ska inte de få en kul och bra skolgång med massor av lek och skoj? De behöver en fortsatt bra barndom utan att lärare och föräldrar tvingar dem snabbare in i ungdomslivet. Istället kan man prata om hur betygen funkar och förbereda dem inför högstadiet, det är då betygspressen minskar.
Denna ångest och stress barn får på grund av betygen skulle vi kunna motverka och stoppa genom att sluta sätta betyg i årskurs 6. Vi alla skulle vara mycket gladare, både eleverna men dessutom lärarna. Så tänk mer på hur alla barn känner och försök ändra på detta skolsystem!