Låt de invandrade pensionärerna gå Sfi

Insändarskribenten tycker att invandrade pensionärer ska få gå Sfi.

Insändarskribenten tycker att invandrade pensionärer ska få gå Sfi.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2019-10-23 05:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är så mycket tal om att sätta tryck på invandrare och kräva att de ska lära sig svenska. Väldigt sällan är det någon som kritiskt granskar hur vårt utbildningssystem tar hand om invandrare som vill lära sig vårt språk.
Jag är volontärlärare för invandrare på ABF och vid Brobygget i Fröslunda. På ABF fick jag klart för mig att om man är pensionär så blir man inte “insläppt” vid Sfi, Svenska för invandrare. Därför ordnar ABF svenskkurs för dem.
Det handlar ofta om människor som har familj med sig där barn- och barnbarn lärt sig svenska och avancerar i utbildningssystemet. Far- och morföräldrarna kommer rejält på efterkälken. Vilket leder till social isolering.
Nyligen informerade en gammal vän till mig som varit Sfi-rektor i Sollefteå att det beror på inställningen från kommunens sida om man tillåter invandrarpensionärer att gå Sfi eller inte. Det är upp till varje kommun att avgöra i frågan. Inte bara Sollefteå kommun låter pensionärer gå Sfi, så sker också i Stockholm.
Jag föreslår att berörd instans inom kommunen tar upp frågan och ser om det inte vore möjligt att också låta invandrade pensionärer i Eskilstuna få gå Sfi-utbildning.