Låt Eskilstunaborna bestämma EEM:s framtid

Företrädare för V i Eskilstuna vill ha en folkomröstning om en eventuell försäljning av Eskilstuna Energi och miljö. På bilden kraftvärmeverket.

Företrädare för V i Eskilstuna vill ha en folkomröstning om en eventuell försäljning av Eskilstuna Energi och miljö. På bilden kraftvärmeverket.

Foto: Niklas Holm

Insändare2024-02-05 06:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En kommun är beroende av att få in pengar för att kunna finansiera vård, skola och omsorg. Pengar kommer från olika håll – kommunalskatt, statliga bidrag och avgifter.

Ännu ett sätt att få in pengar till kommunen är att äga ett energibolag. Varje år levererar Eskilstuna Energi och miljö in pengar till den kommunala kassan. Nu senast fick Kommunföretag bidrag med 180 miljoner, varav Eskilstuna Energi och miljö är det som står för merparten. Förutom pengar så har bolaget lyckats hålla nere priserna relativt väl och man är genom höga ambitioner en avgörande del i kommunens klimat och miljöarbete. 

Det finns många fördelar för en kommun att äga sitt elbolag. Trots det vill nu Socialdemokraterna och Moderaterna i Eskilstuna sälja 49 procent av bolaget. Man pratar i termer som breddat ägande, men det handlar om att sälja delar av EEM. Man säger sig vilja behålla majoriteten för att kunna ha kontroll, men en köpare som går in med stora summor pengar också kommer att kräva ett inflytande i bolaget.

Ingen köper något gratis, utan det kommer till ett pris. Det kan handla om att avgifterna höjs för kunderna och miljöambitionerna sänks. Säljer man av en del av bolaget så tappar makten helt över den delen. Vid en försäljning så kommer vinsten som kommunen idag tar ut från bolaget att drastiskt minska. 

Är det då vanligt att kommuner säljer sitt energibolag? Svaret är nej. I Helsingborg försökte majoriteten där sälja det kommunala elbolaget. Det slutade med att man lät folket i Helsingborg rösta. Resultatet blev att 96,37 procent röstade nej till en försäljning.

Eskilstuna kan snart stå inför samma fråga – ska vi sälja en stor del av Eskilstuna Energi och miljö?

Vi anser att det här är en alltför stor och viktig fråga för att låta några enstaka politiker avgöra den. Låt oss istället folkomrösta om det.

Eskilstuna Energi och miljö är Eskilstunabornas bolag och ska få fortsätta vara. Var med du också och skriv på för att låta Eskilstunaborna vara med och bestämma. Hör av dig, så ser vi till att just du får göra din röst hörd!

Adam Määttä, ordförande för Vänsterpartiet Eskilstuna.
Adam Määttä, ordförande för Vänsterpartiet Eskilstuna.