Låt Eskilstunas krogar ha öppet längre

Krogarna i Eskilstuna borde få ha öppet till klockan 3 i stället för 2, tycker Moderaterna.

Krogarna i Eskilstuna borde få ha öppet till klockan 3 i stället för 2, tycker Moderaterna.

Foto: Joakim Serrander

Insändare2022-08-02 19:58
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Eskilstuna kommun tillåts inte restauranger och krogar servera alkohol senare än till klockan 02.00, vilket innebär att Eskilstunas nattliv stänger tidigare än jämförbara städer. Moderaterna vill tillåta utökade serveringstider på stadens krogar och restauranger, så att dessa kan få serveringstillstånd till klockan 03.00.

Det finns ingen anledning för Eskilstunas kommun att vara så restriktiv med serveringstiderna. Andra studentstäder, som Luleå, Uppsala och Linköping, tillåter samtliga längre serveringstider än Eskilstuna. Att tillåta serveringstillstånd till länge än 02.00 skulle förbättra Eskilstunas nattliv för såväl besökare som studenter och andra Eskilstunabor.

Vi moderater har upprepade gånger föreslagit att serveringstiden ska förlängas. Tyvärr har vi inte fått gehör för förslaget, då flera partier är rädda för att längre serveringstider skulle innebära mer bråk och stök. Det är dock en rädsla som är obefogad.

I andra städer där man har tillåtit restauranger och krogar att förlänga serveringstiden gick antalet våldsbrott ner när krogarna fick hålla öppet längre.

Detta kan bero på att alla gäster inte lämnar utestället precis vid stängning, utan att dessa lämnar krogen vid olika tidpunkter. Det kan i sin tur resultera i mindre trängsel och bråk.

Senare öppettider på krogen kan också göra att fler går hem när krogen har stängt, i stället för att gå på efterfester. Tack vare att det finns personal på uteställen så är det även en mer kontrollerad miljö än efterfester.

Att ha möjlighet att kunna ha öppet en timme längre skulle dessutom vara positivt för många krögare i Eskilstuna. Mer försäljning och anställda som jobbar fler timmar ger ökade skatteintäkter. Eskilstuna kommuns politiker borde se de positiva effekterna av förslaget, i stället för att låta rädslan för det okända diktera deras beslut.

Att tillåta längre serveringstider skulle utveckla Eskilstuna till en ännu bättre turist- och studentstad. Efter dessa år av restriktioner, som har drabbat restauranger och krogar hårt, vore det lägligt att kommunen tar ett beslut som i stället underlättar för dessa.

Det är hög tid att Eskilstuna kommun tar ett steg mot ett friare uteliv och tillåter serveringstillstånd till klockan 03.00. Vi har ju blivit en universitetsstad nu.