Låt Facebookgruppen få vara med på mötet med Senior

Kommunen ska ha möte med Senior.  Facebookgruppen Stoppa Seniors utsläpp av Metylenklorid, samt media, borde få delta.

Kommunen ska ha möte med Senior. Facebookgruppen Stoppa Seniors utsläpp av Metylenklorid, samt media, borde få delta.

Foto: Niklas Holm

Insändare2024-08-10 06:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många i Eskilstuna har förhoppningsvis nåtts av informationen att företaget Senior materials har fått dispens att använda, samt släppa ut, det giftiga ämnet Metylenklorid från sin fabrik i Svista strax utanför Eskilstunas tätort. Metylenklorid har varit förbjudet i Sverige sedan 1996.

I media har vi kunnat följa hur flera politiker i Eskilstuna uttryckt sin överraskning över mängden på utsläppen, detta trots att ärendet har behandlats under flera år i olika instanser. Bland annat har kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson uttalat sig vara förvånad över mängden i en intervju i Dagens Arbete. 

I Eskilstuna känner en stor andel medborgare en stor oro kring denna fråga. Facebookgruppen Stoppa Seniors utsläpp av Metylenklorid har idag nästan 8 000 medlemmar och den digitala namnlistan med protester har över 12 000 personer signerat.

Eskilstuna kommun planerar att ha ett möte med Senior materials inom de närmaste veckorna angående deras kommande användning och utsläpp av metylenklorid. Med tanke på politikers uttalande om tidigare brist på kännedom har vi en önskan om att representanter från vår Facebookgrupp samt representanter från media ska få delta på detta möte så att chansen för att all information ska komma fram ökar. 

Vi avvaktar nu svar från kommunen kring detta och hoppas att de ser detta som något positivt. Transparens är en rättighet för kommunens invånare. Vi förtjänar att veta hur våra resurser används och vilka överväganden som ligger bakom beslut som påverkar oss