Låt förskolelärare välja jobbet de vill söka

Insändare 5 oktober 2022 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu ska ni få läsa om något riktigt märkligt. Eskilstuna kommun tror inte att arbetssökande förskollärare är kompetenta nog att veta vilken förskola de bör söka jobb på. Nej, rekryteringen anser sig vara bättre på att avgöra var de bör jobba än den sökande själv.

Vi saknar förskollärare i kommunen och rimligen bör vi värna om de vi har och då tänker jag att det kan vara en bra idé att ge dem förtroendet att själv få välja vilka jobb man vill söka.

En förskollärarutbildning är ändå några år på högskola/universitet, nog borde man då själv vara kapabel till att tänka ut var man vill jobba?

I annonser för lediga jobb inom barnomsorgen preciseras inte vilka förskolor som söker pedagoger, man får liksom chansa och skicka in en ansökan. Men om man, mot förmodan, ändå vet att de finns tjänster på en förskola man är intresserad av, kan man inte söka just en av de tjänsterna. Man får helt enkelt bara hoppas att rekryteringen tycker att man vill jobba där. Får det ens gå till så?
Jag menar att det borde vara självklart att man får söka den tjänst man faktiskt vill ha.

Kommunen har svårt att värva förskollärare till vissa förskolor och områden. De tjänsterna anses inte lika attraktiva. Men gör dem mer attraktiva då! I områden där arbetet är tyngre kanske vi behöver ha färre barntimmar per pedagog? En jämlik förskola innebär inte att antal pedagogtimmar är lika i alla förskolor. Det borde innebära att antalet pedagoger är tillräckligt högt för att ge alla barn samma möjligheter och förutsättningar. Och känner man som pedagog att man kan göra skillnad m de barn som har tuffare förutsättningar, tänker jag att tjänsten där borde bli mer attraktiv att söka. Eller.... är det bara jag?


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa