Ledande politiker måste stå pall för lite kritik

De äldre får dålig valuta för de pengar de betalar, menar insändarskribenten.

De äldre får dålig valuta för de pengar de betalar, menar insändarskribenten.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2024-07-31 14:07
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändarsvaret "Så funkar avgifterna för vården". 

I ett välfungerande samhälle måste det finnas utrymme för stadens invånare att kunna kritisera politik utan att det benämns som personangrepp eller gnäll. Framförallt politiker, vilka fattar beslut som påverkar ett större antal, bör kunna stå pall för lite kritik. Oavsett om det berör någons far, son,bror eller kollega. Det borde framgå i arbetsbeskrivningen för alla som innehar ett politiskt ämbete. 

Att kommunen bär visst ansvar även för äldreomsorgen trodde jag var självklart. Där verkar våra åsikter dessvärre gå isär. Hur kan vi ens börja tala om ansvarsutkrävande för personal som arbetar inom vården i fall de som fattar beslut och utformar omsorgen inte vill kännas vid begreppet?

Jag tycker inte nödvändigtvis att vårdavgifterna är fel. Snarare tycker jag att de äldre får dålig utdelning på pengarna de betalar. Mer kunskap kring hur vårdavgifterna sätts är naturligtvis bra. Det ger dock inte en fullständig förklaring till varför läget ser ut som det gör. De som arbetar inom äldreomsorgen har dessutom istället för att ta avstånd från min insändare hållit med om de brister som påtalats. De är inga gnällspikar utan hårt arbetande individer, ofta kvinnor som vill kunna gå hem från sitt arbete med en känsla att de räckt till. När denna känsla aldrig infinner sig så tillkommer problem med ökad sjukskrivning och högre personalomsättning. 

Jag och min mor har framfört bristerna till den före detta enhetschefen, men då denne blivit "handplockad till en högre tjänst" upplevde vi inte att det vi hade att säga togs på särskilt stort allvar. Sedan den enhetschefen slutat har det varit flera chefer som börjat och slutat . Försöker du ringa till den nuvarande enhetschefen så kommer du dessutom fram till fel person..

Min mamma kommer förhoppningsvis få den vård som hon behöver för att överleva, men inte den vård som hon förtjänar. Jag håller med dig om att vi tillsammans ska verka för ett gott samhälle och civiliserat debattklimat. I ett gott samhälle tror jag att många fler vågar ta ansvar överlag i alla led, oavsett om de arbetar som politiker eller vårdbiträden. Det vore uppfriskande. Det jag önskar och hoppas på är att det ansträngda läget som råder inom äldreomsorgen inte ska förvärras ytterligare.