Liberalerna gick till val på att göra så att svensk skola fungerar bättre för alla. Att stoppa stök och otrygghet. Att ge eleverna riktiga skolböcker. Att sätta kunskapen först. Nu levererar vi det vi lovade.
I den budget som regeringen nu presenterar, föreslår vi att fem miljarder satsas på en trygg kunskapsskola de kommande åren. Det är klassisk liberal skolpolitik. Den nya skolpolitiken vilar på två ben: kunskap och trygghet. Skolans viktigaste uppdrag är att förmedla kunskaper.
Läroböcker - Alla föräldrar vet att det är svårt att göra läxan på en skrynklig och regnblöt stencil. Den fysiska läroboken har i allt för stor
utsträckning fått stå tillbaka för datorer och paddor. En miljardsatsning kommer se till att fler får riktiga skolböcker.
Speciallärare – Många elever behöver extra hjälp och stöd. Med fler speciallärare kan elever med särskilda behov få detta och fler särskilda undervisningsgrupper kan också skapas. Nu kommer det satsas 2,5 miljarder på att både anställa och utbilda nya speciallärare de kommande åren.
Sociala team– Lärare ska få fokusera på att vara just lärare. De ska inte också samtidigt behöva vara rastvakt, kurator och socialtjänst.
Därför införs nu sociala team som kan hjälpa elever som har det svårt.
Liberalerna är Sveriges skolparti. Det är därför vi prioriterar skolan också i en tid när vi går in i en svårare ekonomisk period. Skolan är en
grundsten för vår välfärd och välstånd. Varje elev ska få möjlighet att utvecklas, oavsett om hon riskerar halka efter eller ligger före.
Vi tror på tidiga insatser så att små problem inte hinner växa och bli skolmisslyckanden. Studiero i klassrummet. Lärare som räcker till och elever som får extra stöd när de behöver det. Nu är det dags att prioritera skolan.
Liberalerna: En liberal skolpolitik för framtiden
I den budget som regeringen nu presenterar, föreslår vi att fem miljarder satsas på en trygg kunskapsskola de kommande åren, skriver Mats Persson (L) utbildningsminister, Lotta Edholm (L) skolminister och Camilla Cederlöf (L) gruppledare Eskilstuna.
Foto: Alexander Olivera/TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.