Liberalerna försvarar de som har minst frihet

Liberalerna försvarar friheten för de som har minst frihet Skriver Stefan Krstic, förbundsordförande för Liberalerna i Sörmland och gruppledare i Eskilstuna med flera.

Liberalerna försvarar friheten för de som har minst frihet Skriver Stefan Krstic, förbundsordförande för Liberalerna i Sörmland och gruppledare i Eskilstuna med flera.

Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Insändare2021-02-19 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till ”Vi känner inte igen Liberalerna” i Eskilstuna Kuriren 2021-01-22

Det ändrade migrationsförslag som regeringen har lagt fram innebär att alla som har en anknytning till Sverige har skäl att få bo här. Skälen kan variera i allt från att man tidigare varit utbytesstudent, att man har fått vänner eller tidigare haft en tillfällig anställning i landet. Det här borde knappast kunna anses vara grund för asyl. Regeringens ändring i förslaget innebär att de väljer att bryta Januariavtalet.

Migrationsverket varnar för regeringens lättnader i förslaget och har uttryckt en oro över att förslaget är utformat så att det kan omfatta så många människor att det inte går att tala om undantag längre. 

Vi i Liberalerna har ett ansvar och det är det ansvar vi nu tar. Vi värnar starkt om asylrätten och att hjälpa de som flyr från krig, förtryck och förföljelse. Det är därför vi i Liberalerna fick igenom att Sverige ska ta emot fler av FN:s kvotflyktingar. FN:s kvotflyktingar är de som är i allra störst behov av skydd från krig, förtryck och förföljelse. Socialdemokraterna och regeringens fokus ligger istället på människor utan skyddsskäl.

Socialdemokraterna bör inte vara det partiet som beskyller andra partier för att byta ståndpunkter till oigenkännlighet. Liberalerna försvarar friheten för de som har minst frihet. Det är det vi gör när vi vill hjälpa de människor som behöver det mest, vilket vi anser i första hand är de med asylskäl och som flyr undan krig, förtryck och förföljelse. Det här tycker vi nu och det tyckte vi även då.