Liberalerna har sovit sedan slutet av 1900-talet

Att ge intrycket av att Liberalerna inte haft vetskap om systemfelet som i decennier funnits inom Àldreomsorgen och lÄtsas som att det Àr covid-19 som avslöjat det Àr skamligt. Skriver Gösta Johnsson.

Att ge intrycket av att Liberalerna inte haft vetskap om systemfelet som i decennier funnits inom Àldreomsorgen och lÄtsas som att det Àr covid-19 som avslöjat det Àr skamligt. Skriver Gösta Johnsson.

Foto: Pontus Lundahl/TT

InsÀndare2020-12-11 05:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Replik pÄ Liberalernas debattartikel i EK 2020-12-08.

För de som signerat debattartikeln Ă€r det sĂ€kerligen en ny upptĂ€ckt men att Barbro Westerholm först nu kommit till insikt om systemfel i Ă€ldreomsorgen Ă€r mycket förvĂ„nande. Hennes cv som medicinalrĂ„d vid Socialstyrelsen, medicinsk expert vid Apoteksbolaget, generaldirektör för Socialstyrelsen, adjungerad professor vid Karolinska Institutet, riksdagsledamot för Folkpartiet 1988–1999 och sedan 2006 ledamot i riksdagen för Folkpartiet/Liberalerna vilka under perioden 2006 - 2014 ingick i Alliansen tillsammans med Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Det Ă€r inte vem som helst utan en person som under stora delar av sitt liv funnits i maktens centrum med möjlighet att pĂ„verka viktiga beslut.

Att ge intrycket av att Folkpartiet/Liberalerna inte haft vetskap om systemfelet som i decennier funnits inom Àldreomsorgen och lÄtsas som att det Àr covid-19 som avslöjat det Àr skamligt. Sanningen Àr att partiet inte mÀktat med att förÀndra systemfelet trots sina Ätta Är i regeringsstÀllning. Nu försöker man att dölja sin oförmÄga genom att lÀgga skulden pÄ covid-19. Alla vill ha en vÀl fungerande Àldreomsorg men ingen vill inse att det kostar pengar och enda inkomstkÀllan för kommuner och regioner Àr skatter. En sak som covid -19 dÀremot avslöjat Àr att privata vÄrdgivare inte Àr nÄgot alternativ sÄ sluta göda privata vÄrdgivare och anvÀnd istÀllet dessa resurser i regionernas och kommunernas egen verksamhet. Avslutningsvis ett rÄd till Liberalerna, hÄll koll pÄ historien.