Liberalerna i Flen: "Behåll Kyrkskolan i Mellösa"

Kyrkskolan i Mellösa är en bra och trygg skola med duktiga lärare, det gör valet att behålla skolan lätt, enligt Liberalerna i Flen.

Kyrkskolan i Mellösa är en bra och trygg skola med duktiga lärare, det gör valet att behålla skolan lätt, enligt Liberalerna i Flen.

Foto: David Gagnert

Insändare2021-11-23 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Vår kommun står inför många utmaningar. Vi Liberaler i Flen anser att dessa ska mötas i en positiv anda där satsningar på hela kommunen och där dialogen med medborgarna står i centrum. Vi måste tillvarata det engagemang som visas och den kunskap som våra bygderåd besitter i arbetet att vända den negativa utvecklingen i vår kommun.

Vi anser att Kyrkskolan ska bevaras med alla årskurser och bygderådets förslag till utformning av hela området kring skolan kan vara en utgångspunkt i ett bredare bygdeperspektiv.

Att behålla åk F-6 i Mellösa är väsentligt för orten och kommunens utveckling i sin helhet. Fler barnfamiljer väljer att flytta till den ort där det finns en skola.

Kommunens tjänstemän har förordat en total nedläggning av Kyrkskolan med flytt till Hälleforsnäs. Bruksskolan och Celsinge-byggnaden måste då renoveras och byggas ut. 

Socialdemokraterna har föreslagit att Kyrkskolan ska avvecklas och att åk F-3 hänvisas till nyuppförda och förhyrda moduler vid Tomtebo förskola och att åk 4-6 ska till Hälleforsnäs. Förslaget från S innebär många skolbyten – lågstadiet i Mellösa, mellanstadiet i Hälleforsnäs och högstadiet i Flen. 

Det är ju inte någon garanti att elever och föräldrar beter sig som man antar i en utredning. Kanske man väljer att åka till en helt annan skola i kommunen eller till en skola utanför kommunen och då uteblir den ekonomiska effekten av en nedläggning. 

Då Kyrkskolan är en bra och trygg skola med duktiga lärare gör valet att behålla skolan enkel. Då kommunen också planerar för attraktiva sjönära tomter i Mellösa kommer möjligheten för ökad inflyttning och behovet av bra skola i närområdet att öka.

Vi Liberaler föreslår att Celsingebyggnaden i Hälleforsnäs ska byggas om till äldre-/trygghetsboende, vilket är helt i linje med förslag från bygderådet i Hälleforsnäs. 

En nedläggning av Kyrkskolan innebär också att kommunen kommer att stå med tomma lokaler som kommer att kosta pengar för kommunen.

Vi Liberaler vill att Kyrkskolan ska renoveras ansvarsfullt och fortsätta drivas som F-6-skola i en bra samlad skolmiljö i närområdet.