Debatt önskas i den tysta lila dimman

Signaturen "Socialdemokrat i exil" tycker att den styrande lila koalitionen i Eskilstuna ska förklara sig kring en utförsäljning av Eskilstuna Energi och miljö, EEM.

Signaturen "Socialdemokrat i exil" tycker att den styrande lila koalitionen i Eskilstuna ska förklara sig kring en utförsäljning av Eskilstuna Energi och miljö, EEM.

Foto: Joakim Serrander

Insändare2023-11-16 05:58
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är mycket hög tid nu att den styrande lila koalitionen i kommunen förklarar hur man faktisk resonerar runt den utförsäljning av EEM som man uppenbart planerar. Vi Eskilstunabor har givit er ett mandat att styra under fyra år men i en så pass långsiktigt avgörande fråga som utförsäljning av det lokala energibolaget är insyn ett rimligt medborgerligt krav. De ansvariga i kommunen har ännu inte framkommit med något sakligt hållbart argument över huvud taget. Motivet förankras i vad som måste förklaras med en exceptionellt verklighetsfrämmande självbild som låter ungefär så här:

– Vi lila vet att alla som sålt kossan för en kortsiktig vinst har ångrat sig bittert när mjölken sinat. Men i Eskilstuna är vi smartare! Vi säljer kossan till en jättesnäll köpare som inte känner att avkastning på satsat kapital är särskilt viktigt… minsann! 

Man bör undvika att vara elak, men här är det är svårt. Den nuvarande hanteringen från de lila genomsyras av en stötande arrogans och ett ogenerat ointresse för de demokratiska aspekter som ofrånkomligen måste kopplas till den här sortens affärer. Förvaltar man kommunens ekonomiska framtid och utreder affärer av detta slag borde man rimligen försöka sälja in sina idéer till de som på sikt berörs. Om inte annat så för att försäkra sig om att slippa tjära och fjädrar om denna helt irreversibla tokighet genomförs och visar sig vara så dum som den framstår idag.

Naturligtvis är de lila också medvetna om att stödet man har i den specifika sakfrågan kan vara avsevärt svagare än vad mandatfördelningen i fullmäktige visar. 2020 genomfördes en folkomröstning i Helsingborg om utförsäljning av kommunens elbolag Öresundskraft som visade att 96,4 procent röstade för att behålla bolaget. Det är något att fundera på i den lila dimman, och så återkommer man till frågan om ur de lila ser på begreppet demokrati.

Det går således idag inte att hitta något exempel där denna typ av affär slutat väl och om denna utsaga är felaktig så förväntar jag att någon rättar mig. Det är därför också rimligt att en utförsäljning saknar medborgerligt stöd även i Eskilstuna vilket de lila helt säkert vet. Därför är det således mycket hög tid att nu avslöja precis hur man tror att det skall gå till. Det borde i sina yttre konturer kunna gå att förklara ideens grunder även för oss lite mer normalsmarta medborgare som trots denna defekt utgör fundamentet för det demokratiska mandat de lila just nu förfogar över.
 

Skriv en insändare du med

Våra insändare läses av många och vissa dagar kan en insändare vara bland de mest lästa artiklarna på hela sajten.

KLICKA HÄR för att skriva en egen insändare! Det är kostnadsfritt och den kan handla om vad som helst.