Ljudinferno på Norr i Eskilstuna

I snart ett halvår, där sommaren är förstörd, har ett byggarbete på Norr i Eskilstuna utvecklats till ett bullrande inferno för omkringboende, skriver signaturen "Boende på Norr".

I snart ett halvår, där sommaren är förstörd, har ett byggarbete på Norr i Eskilstuna utvecklats till ett bullrande inferno för omkringboende, skriver signaturen "Boende på Norr".

Foto: Marie Bremberg

Insändare2021-08-22 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I snart ett halvår, där sommaren är förstörd, har ett byggarbete på Norr i Eskilstuna utvecklats till ett bullrande inferno för omkringboende. Uppenbarligen har bedömningen av grundarbetets svårighet helt missats. Det gäller den fastighet som är under uppförande i korsningen Västra Storgatan-Eleonoragatan. Borrning, pålning och grävning utförs bittida och sent med bullereffekter som vida överstiger utfärdade riktnormer för byggverksamhet. Arbetet pågår i en ekande gryta mellan befintliga bostadshus och en skola. Samtidigt pågår ständig transport av bygg- och fyllnadsmaterial med tunga lastbilar förbi skolan på de smala gatorna.

För omkringboende har bygget blivit en lång pina. Och de stackars eleverna i skolan, som nu har terminsstart har fått skolgården avstängd av byggplank. Hur undervisningen, några meter därifrån, ska kunna bedrivas med buller som skyhögt överträffar myndighetens riktvärde (40 decibel inomhus) är obegripligt.

Samma riktvärde, 40 decibel inomhus, gäller bostadshusen runt byggplatsen.

Enligt gällande regler bör byggverksamhet som pågår i högst två månader tillåtas ha 5 decibel högre värden för kortvariga bygguppdrag som borrning, pålning och spontning. Vid enstaka kortvariga åtgärder som pågår i högst fem minuter per timme bör upp till 10 decibel högre ljudnivå kunna tillåtas. Allt detta enligt Naturvårdsverket, som är tillsynsvägledande myndighet vad gäller Miljöbalkens tillämpning. Följs detta? Mätarna slår i botten. Jag hör inte vad du säger…

Varför tillåter ansvariga i stadsbyggnadsnämnd eller kommunledning denna terror?