Man kan inte annat än förundras

När vi tittar upp mot natthimlen och ser alla dessa stjärnor och galaxer utspridda över himlavalvet kan man inte annat än förundras över universums oändlighet, skriver Peter Hellsten i ett svar till Nils Ronquist.

När vi tittar upp mot natthimlen och ser alla dessa stjärnor och galaxer utspridda över himlavalvet kan man inte annat än förundras över universums oändlighet, skriver Peter Hellsten i ett svar till Nils Ronquist.

Foto: Altaf Qadri

Insändare2024-08-25 06:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Några kommentarer till Nils Ronquists insändare ”Trots olika åsikter måste vi respektera varandra”, som i sin tur var ett svar på Peter Hellstens insändare "Gud skapade inte människan".

Först ett tack till Nils för ett sansat inlägg. Jag håller även med i vissa delar, dock inte på ett par väsentliga punkter:

  1. Skapelseberättelsen i Bibeln och för övrigt även i Koranen är mer av en saga och har ingenting med fakta att göra. Jordens bildades för cirkaa 4,5 miljarder år sedan som ett glödande gasklot. Att jorden och allt levande på den skulle ha skapats på sex dagar för drygt 6 000 år är omöjligt. Arkeologerna har genom kol-14-metoden daterat åldern på kvarlevor från djur och växter åtskilliga miljoner år tillbaka i tiden.
  2. Det vore fantastiskt om alla kunde leva efter den gyllene regeln vars motsvarighet finns i många religioner. Tyvärr är det alltför många präster, imamer och även politiker och miljardärer som aldrig hört talas om den gyllene regeln, än mindre lever upp till den. I Sverige har vi religionsfrihet vilket även innebär rätten att inte tillhöra någon religion. I många länder förföljs och mördas dock fortfarande människor än i dag för att de har ”fel” religion. Krig förs i religioners namn.
  3. När vi tittar upp mot natthimlen och ser alla dessa stjärnor och galaxer utspridda över himlavalvet kan man inte annat än förundras över universums oändlighet. Därför måste vi, alldeles oavsett hur livet uppstod på vår lilla sköra blåa planet, gemensamt ta hand om den så att livet på jorden inte dör ut i förtid på grund av människans framfart. När solens energi tar slut om cirka 4,5 miljarder år är det dock definitivt slut och jorden med allt levande återgår till stjärnstoft.