MÄnga besöksmÄl i Sörmland ligger lÀngs busslinjerna

De allra flesta besöksmÄl i Sörmland Àr tillgÀngliga för bussresenÀrer, exempelvis Trosa, svarar kollektivtrafikansvarig pÄ regionen.

De allra flesta besöksmÄl i Sörmland Àr tillgÀngliga för bussresenÀrer, exempelvis Trosa, svarar kollektivtrafikansvarig pÄ regionen.

Foto: Nydahl Lina

InsÀndare2022-08-09 07:36
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Svar till "STF: Sörmlandstrafiken har glömt turisterna" 23 juli.

Region Sörmland delar STF:s uppfattning om att en attraktiv kollektivtrafik utgör ett viktigt verktyg i omstÀllning till ett klimatsmart samhÀlle. Det har gjorts och görs fortlöpande satsningar pÄ att göra kollektivtrafiken i lÀnet Ànnu bÀttre.

Den mest attraktiva kollektivtrafiken kommer Ă€ven framöver att erbjudas i strĂ„k med ett stort vardagsresande, helt enligt kollektivtrafiklagen. De allra flesta besöksmĂ„l i Sörmland ligger faktiskt lĂ€ngs dessa strĂ„k och har dĂ€rmed en god tillgĂ€nglighet för kollektivtrafikresenĂ€rer, det gĂ€ller exempelvis Eskilstuna, Nyköping, Trosa och Mariefred. Detta gör att vi erbjuder goda möjligheter för besökare att upptĂ€cka olika delar av Sörmland genom att resa med vĂ„r kollektivtrafik. Vi fortsĂ€tter ocksĂ„ att uppdatera och utveckla biljettsystem, produktsortiment och betalmöjligheter för att göra det Ă€nnu smidigare att resa med oss Ă€ven för resenĂ€rer som Ă€r pĂ„ tillfĂ€lligt besök. 

Hur som helst behöver dock alltid ett visst befolkningsunderlag finnas för att kollektivtrafiken ska göra samhÀllsnytta och vara ett klimatsmart alternativ. Det Àr dÀrmed inte realistiskt att ha en kollektivtrafik till och frÄn samtliga smultronstÀllen och boenden som finns runtom i Sörmland. HÀr ser vi att ett samarbete mellan exempelvis besöksnÀringen och taxinÀringen kan erbjuda mycket mer effektiva lösningar. Vi strÀvar alltid efter dialog och samarbete och vÀlkomnar STF att ta kontakt med oss om de har konkreta förbÀttringsförslag för kollektivtrafiken i regionen.