Många skäl till gratis busskort för elever i sommar

Elever på Årbyskolan vill kunna åka buss gratis även på sommaren.

Elever på Årbyskolan vill kunna åka buss gratis även på sommaren.

Foto: Henrik Norling

Insändare2023-04-22 07:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många barn bor långt borta och kommer inte kunna träffa sina kompisar och det skulle underlätta med ett gratis busskort under sommaren.

Det är oftast säkrast att ta bussen när man ska hem eftersom det finns skumma folk ute. På en buss finns människor som säger till och även busschauffören som kan hjälpa dig om något händer. Det är aldrig bra att gå ensam.

Ungdomar behöver ha ett sätt att komma till sina sommarjobb.

Forskning visar att barn som bara sitter hemma hela dagarna och knappt rör på sig lätt blir deprimerade, men vad ska dom göra om de inte har någon transport för att ta sig fram?

Många har inte råd med busskort. Det ska inte handla om pengar för ungdomar att få möjligheten till att ta sig runt. Alla har inte tillgång till cykel eller att få skjuts. Många föräldrar jobbar och kan inte alltid skjutsa. Det kan vara så att då sitter man bara hemma och inte kan delta på aktiviteter. Man kan bli ledsen och deprimerad och ensam, känna sig utanför. 

Andra kommuner har gratis busskort till skolungdomar under sommaren, varför inte vår kommun? Alla barn är lika mycket värda och det känns orättvist att Eskilstuna ungdomar ska behöva betala när andra inte gör det.

Det är bättre för miljön att åka buss än bil. Bussarna använder biogas som är miljövänligare än diesel och bensin. Det kommer bli så att många fler blir skjutsade till aktiviteter och det ökar utsläpp av avgaser. 

Att kunna åka buss är frihet för oss ungdomar. Bussarna kommer åka tomma utan oss ungdomar i sommar. Det är många ungdomar som inte kommer i väg på semester och då är det viktigt att kunna ta sig hemifrån och träffa vänner och göra aktiviteter.

Alla andra lov har vi tillgång till gratis buss varför inte på sommaren när man på riktigt vill umgås med sina vänner och åka på olika aktiviteter tillsammans?