Människor flyr av olika anledningar

En del människor flyr från diktaturer, andra  väljer att fly till diktaturer, enligt insändarskribenten.

En del människor flyr från diktaturer, andra väljer att fly till diktaturer, enligt insändarskribenten.

Foto: Wong Maye-E/AP/TT

Insändare2021-11-17 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi ser dramatiska bilder av människor på flykt som sitter fast i taggtrådsstängslen runt ”fort Europa” .

En del flyr för sina liv undan krig och ond bråd död.

Andra flyr undan arbetslöshet, fattigdom och hopplöshet. De som lite cyniskt avfärdas som ”ekonomiska flyktingar”. Alltså inga ”riktiga” flyktingar. Vi ser dem i överfulla båtar som med risk för livet försöker korsa Medelhavet.

Rädda Barnen befarar att en miljon barn riskerar att dö av svält i talibanernas Afghanistan. Inte så konstigt om människor vill fly därifrån.

Även i det krigshärjade Jemen drabbas barnen av svält, undernäring, sjukdomar och död, om de nu inte bombas till döds av bland annat svenska vapen som används av de krigförande länderna, till exempel Saudiarabien och Förenade arabemiraten.

Jag läser från Svenska Freds att 2020 gick 35 procent av den svenska vapenexporten till ”icke-demokratier”, en något förskönande omskrivning av diktaturer. Saudiarabien och Förenade arabemiraten är två av dessa ”icke-demokratier” som köper svenska vapen.

Detta är några exempel på länder där det inte är så muntert just nu, inte en när solen skiner.

Jag hörde på radions P1 om en annan sorts flykt. Det är människor som flyr undan mörkret och höstrusket i Sverige. En del som uttalade sig lät smått desperata i sin iver att snabbt komma undan det svenska höstmörkret.

Deras flyktmål är ofta Kanarieöarna. Men även öar i Karibien, till exempel Bahamas, ja till och med militärjuntans Thailand är ett efterlängtat mål för de som än nödgade att fly från det svenska höstrusket.

En del flyr från diktaturer, andra flyr till diktaturer.

En som arrangerar ”flyktresor” till Thailand berättade att för en familj med två vuxna och två barn på ett av de ”finare hotellen” i Phuket kostar det 46 000–58 000 kronor för en vecka under jul- och nyårshelgen. Men då ingår paraplydrink.

Andra tål inte det svenska skatteklimatet. Även de finner ofta en fristad i den Karibiska övärlden. Där finns Caymanöarna, Barbados, Brittiska Jungfruöarna med flera där de placerar sina ”surt förvärvade” svarta pengar i något påhittat brevlådeföretag för att undvika att betala skatt.

Eller, ”Vad fan får jag för pengarna?”, som blivit ett bevingat uttryck från en av dessa av ”skattetyngd” plågade svenska skatteflyktingar.

Som sagt – det finns olika anledningar till varför människor är på flykt.