Märkligt att man måste betala felaktiga p-böter

Att bestrida en p-bot borde fungera som bestridanden av fakturor, anser skribenten.

Att bestrida en p-bot borde fungera som bestridanden av fakturor, anser skribenten.

Foto: Rebecka Jonsson

Insändare2024-02-20 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har varit mycket skriverier om p-böter och nitiska parkeringsvakter i tidningen senaste månaderna. P-vakterna gör sitt jobb och lappar felparkerade bilar, inte personer som en del felaktigt antyder.

P-vakterna tar självklart inte hänsyn till vilken dag det är på året. Julafton eller vanlig vardag, regelverket gäller alla dagar. Det som är märkligt i sammanhanget är följande:

Jag får en p-bot, och det är okej. Men om jag anser att den är felaktig så måste jag fortfarande betala den. Sen kan jag välja att överklaga till parkeringsbolaget. Dom utreder i sin tur sig själva.

Får jag då fortfarande krav på att jag gjort fel, så får jag sända det vidare till tingsrätten för utredning. Det kan ta flera år innan det behandlas där.

Att betala böter innan utredning är som att bli anklagad för ett brott och sitta i fängelse under tiden brottet utreds.

Får jag en faktura och bestrider den så är det självklart att den inte ska betalas innan det är utrett. Om p-böter hanterades så skulle fler få rätt vid överklagade redan hos parkeringsbolaget och tingsrätten färre onödiga ärenden.

Tingsrätten utreder p-boten men även om jag får rätt så kan dom tvinga mig att betala och det är mycket märkligt anser jag.