Mest undanflykter och sakfel från skolchefen

Det är ytterst skattebetalarna som är arbetsgivare i kommunen och de kan byta ut den politiska ledningen om de inte är nöjda med resultatet, menar insändarskribenten apropå Strängnäs skolchefs debattsvar.

Det är ytterst skattebetalarna som är arbetsgivare i kommunen och de kan byta ut den politiska ledningen om de inte är nöjda med resultatet, menar insändarskribenten apropå Strängnäs skolchefs debattsvar.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2023-04-26 07:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skolchefen skriver en insändare 22/4! ("Mina medarbetares arbete beskrivs respektlöst") Ovanligt att kommunala tjänstemän ger sig in i debatten och skriver insändare. Egentligen borde skolchefen inte heller ha publicerat sig. Det blev mest undanflykter och sakfel.

Politikerna är nämligen inte arbetsgivare utan det är ytterst jag = kommuninvånare, som väljer politiker att företräda mig. Jag är alltså arbetsgivare och kan vart fjärde år byta ut den politiska ledningen om jag inte är nöjd med resultatet.

Men, under tiden är politiken ansvarig för vilken kommundirektör som anställs och kommundirektören är ansvarig för att bemanna förvaltningen med rätt chefer, som i sin tur bemannar med kvalificerad utförande personal.

Politiken talar om för förvaltningen VAD man vill ha utfört och förvaltningen talar om HUR uppgiften ska lösas samt vilka resurser som krävs, vilket politiken tillgodoser med hjälp av mina pengar (skatten).

Elever i den kommunala skolan uppnår inte önskvärda studieresultat och skolchefen beskriver förhållandet som att: ”orsaksanalysen pekar på betydligt mer komplexa sammanhang, där undervisning och stöd självklart påverkar, men där andra faktorer kan ha en ännu större påverkan”. Han skriver vidare att ”lärare och andra medarbetare har gjort allt i sin makt”.

Då kräver jag att politiken reagerar och kräver att kommundirektören utreder vilka andra faktorer som har ”större påverkan” och som skolchefen tydligen inte kan åtgärda. Det är läge att som Unga Strängnäspartister skriver i sin insändare 15/4: ”Flytta på dem som inte klarar av sitt uppdrag”.