Missnöjd över skötsel av kyrkogård

Signaturen "M Jonsson" är missnöjd över skötseln av Husby-Rekarnes kyrkogård. Husby-Rekarne och Näshulta Pastorat svarar på kritiken.

Signaturen "M Jonsson" är missnöjd över skötseln av Husby-Rekarnes kyrkogård. Husby-Rekarne och Näshulta Pastorat svarar på kritiken.

Foto: Privat

Insändare2021-07-24 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Besökte Husby-Rekarne kyrkogård förra helgen för att sköta om min mormor och morfars grav och möttes då av en syn som gjorde mig både förbannad och ledsen. De häckar som tidigare alltid varit välansade och ramar in gravarna i olika sektorer är i år jättehöga och helt vildvuxna samt hänger över gravstenarna. Efter samtal med en bekant har jag fått veta att det såg lika illa ut redan vid midsommar.
Vid telefonsamtal idag till ansvarig får jag ett tydligt besked att inga häckar klipps före midsommar och de klipps när de har tid. För närvarande är alla på semester. Jag får alltså inget löfte om eller när det ska åtgärdas.

Vad spelar det för roll att hålla fint på gräskanten närmast graven och på gravkullen när helhetsintrycket från de allmänna ytorna ser ut som vildvuxen skog? 

På grund av den dåliga responsen från ansvarig för kyrkogårdsförvaltningen väljer jag att via tidningen berätta samt visa hur illa de allmänna ytorna på kyrkogården sköts med våra skattemedel. Känns så trist både som anhörig och för långväga besökare att mötas av detta i vår kommun. 

 Signatur: "M Jonsson"

Direkt svar:

Husby-Rekarne och Näshulta pastorat är och har alltid varit måna om att kyrkogårdarna som vi ansvarar för hålls i ordnat och välvårdat skick. Gräsmattor, grusgångar, häckar och planteringar sköts enligt rutiner som återkommer år efter år med anpassningar till väderlek, personalstyrka och begravningar/gravsättningar. När det gäller häckarna som insändaren så rätt påpekar inte blev klippta veckorna vid midsommar har planeringen hela tiden varit att dom klipps vecka 29 när personal är tillbaka efter sin semester. 

Husby-Rekarne och Näshulta Pastorat